Živanice – Turnov 1:1 (0:1), 5:4 na penalty

Ani na sedmý pokus neodešlo nové trenérské duo Petřík – Šteffan z divizního utkání Turnova bez bodu. Na hřišti favorizovaných Živanic jejich výběr rozhodně nepropadl a především v prvním poločase domácím pořádně zatápěl.

Živanice přitom hrály hodně aktivně. Už v 11. minutě trefil z trestného kopu břevno Gorol, hosté se však nenechali zahanbit a hned o minutu později musel Volšík vytáhnout Bártovu střelu na roh. Útočník hostů navíc po čtvrthodině orazítkoval tyč.

Oba týmy nastoupily s ofenzivním pojetím hry, nad střelci však navrch měli brankáři. Ve 32. minutě byl blízko úvodní trefě znovu Gorol, ale zamířil opět jen do brankové konstrukce. A tak se radovali hosté. Papoušek ideálně našel na hranici velkého vápna Bártu a turnovský kanonýr už věděl co s míčem. Poslal ho podél Volšíka do sítě a otevřel skóre.

Druhý poločas už příliš fotbalové poezie nenabídl. Více aktivity bylo na kopačkách domácích hráčů, ale výraznější gólová šance dlouho nepřicházela. Živanice měly velké množství standardních situací, Turnov se spoléhal spíše na brejkové akce. Ačkoliv se v solidním tempu dohrávalo až do konce poločasu, gól už padl jen jediný. Po trestném kopu Gorola se dvakrát dostal k míči Kakrda a na druhý pokus přehodil Hyku.

Penalty pak začal dalším nastřeleným břevnem Gorol a Turnov mířil k vítězství. V poslední sérii se ale na titul „dřeváka" nominoval Janošík a když hned v další sérii neuspěl ani Kunst, z bodu navíc se radovali domácí.

Turnov zakončil podzim na devátém místě. Po bídném rozjezdu je to určitě velmi solidní počin.

„Musíme poděkovat trenérům Petříkovi a Šteffanovi, kteří během sedmi kol u týmu neprohráli. Nabudili tým, vyburcovali ho, semkli a výsledkem je vzestup v tabulce," řekl vedoucí mužstva FK Pěnčín-Turnov Petr Horáček.

Fakta – branky: 74. T. Kakrda – 35. Bárta. Rozhodčí: Machýček. ŽK: 2:1. Diváků: 150. Turnov: Hyka – Kratochvíl, Maršálek, Novotný, Janošík – Hurt (50. Kunst), Papoušek, Beníšek, Bernát (85. Dlouhý) – Bárta (73. Šulc), Havel.

Benátky n. J. – Jablonec n. J. 1:0 (0:0)

Zápas samotný nijak exkluzivní podívanou nenabídl. Hosté do Benátek přijeli posíleni pouze o gólmana Šebka, a tak se museli spokojit s velmi úzkým kádrem.

Přesto Zbyněk Houška dokázal své svěřence připravit na soupeřovu taktiku a hráči jeho pokyny dlouho dodržovali. I když domácí nastoupili s velkou převahou a centrovanými míči obranu Jablonečku hodně zlobili, hrálo se prakticky bez vyloženějších šancí. Domácí se dostali do dvou nadějných příležitostí, hosté kontrovali akcí Kmoníčka. Ani jednou však „gólově" nezapršelo. Postupem času se obraz hry vyrovnal. Dění se však ponejvíce odehrávalo v bojovném duchu mezi oběma šestnáctkami.
Druhá půle byla už zcela vyrovnaná a bezbrankový stav asi nejlépe odpovídal dění na hřišti. I když se jeden ze soupeřů dostal vždy do náznaku nadějné akce, nedokázal nikdo brankově udeřit. Jabloneček se soustředil na defenzivní práci a vyrážel k brejkům, hru tvořili domácí, bývalý brankář akademie londýnské Chelsea Šebek však na výraznější práci čekal. A gólman Benátek? Ten se spíše nudil.

Rozhodla nakonec až poslední minuta. Na útočné polovině ztratil míč matador Jiroušek, Benátky rozvinuly rychlý kontr, kterou zakončily střelou do břevna. Míč se však odrazil ke Kleinovi, který zblízka míč přece jen dopravil za záda bezmocného Šebka.

„Všichni jsme si už mysleli na penalty, a tak je porážka trochu zklamáním. Domácí si šli ale pro tři body více než my, to musím uznat. Zápas jsme ale odehráli takticky velmi dobře, rozhodla však nešťastná chyba našeho nejzkušenějšího hráče. Šanci domácích jsme pak už nedokázali odvrátit a odjeli jsme tak s nulou," litoval po utkání v Benátkách vedoucí mužstva Sokola Jablonec nad Jizerou David Holman.

Fakta – branka: 89. Klein. Rozhodčí: Hádek. ŽK: 1:3. Diváků: 300. Sokol Jablonec n. J.: Šebek – Helm, Soběslav, Šilhán, Povr – Krejčík, Jiroušek, Krystan, Dorničák (54. Braun) – Linka, Kmoníček.

Týniště nad Orlicí – Trutnov 0:4 (0:0)

V krajském derby zkušený a favorizovaný tým z Podkrkonoší udělil domácím lekci z produktivity. O osudu utkání se rozhodlo brzy po přestávce, kdy hosté během osmi minut dvakrát udeřili.

Fakta – branky: 51. a 78 Doubic, 59. P. Holubec, 89. Čech. Rozhodčí: Rejžek (Strakonice). ŽK: 3:1. Diváci: 170. Poločas: 0:0. SK Týniště nad Orlicí: Marčišin – Odehnal, Krčál, Voženílek, Michal – Štajer (63. Merganc), Vydarený, Stejskal, Huňák (79. J Hrubý) – Slezák, Krejčík. FK Trutnov: Šťastný – Křožovič, Kovář, Tobiáš, Makovský – Matějka, Landyš, Marks, Kilevník (82. Tauchman) – Kejzlar (25. Doubic), P. Holubec (86. Čech).

Radek Hrubý, trenér Týniště n. O.: „Věděli jsme, že Trutnov má silný tým, a tak jsme se na zápas pečlivě připravovali. První poločas tomu odpovídal, hra byla vyrovnaná a nás výkon snesl přísnější měřítko. Po změně stran jsme se dopustili individuálních chyb, za které nás soupeř nemilosrdně trestal. Vypili jsme kalich hořkosti až do dna, z naší strany to byl zmar."

Miloš Dvořák, trenér Trutnova: „Terén byl strašně těžký, a proto byl i z naší strany první poločas takový divný. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že musíme hru zjednodušit. Na začátku se nám podařilo proměnit rychlou brejkovou situaci a od té doby jsme už byli nahoře my. Bylo pak otázkou času, kdy to potvrdíme dalšími brankami."

Ústí nad Orlicí – Dvůr Králové 3:1 (1:0)

Prvních třicet minut se toho moc nedělo, až poté přišel ústecký tlak, z kterého domácí vytěžili dva góly, což je nasměrovalo ke třem bodům.

Fakta – branky: 39. Hudec, 44. vlastní, 54. Souček – 73. Vaníček. Rozhodčí: Ulrich. ŽK: 2:2. Diváci: 190. Poločas: 2:0. Jiskra Ústí nad Orlicí: Krátký – Felcman, Hudec, David (90. M. Falta), Tomášek (80. Kaláb) – Kovář (72. Felgr), P. Falta, Vaňous, P. Langer, Brabec – Souček (73. R. Ráb).. TJ Dvůr Králové: Ulrych – Podolník (74. Picha), Kruliš, Rejl, D. Černík (62. Vitebský) – Sammler (78. Hák), Vaníček, Hruška, Tomeš – Dítě (65. Žaba), J. Černík.

Vladimír Chudý, trenér Ústí nad Orlicí: „Se Dvorem jsme v první půli odehráli vyrovnané utkání, kdy úvod patřil nám, poté měli více ze hry hosté. Ale ze standardní situace jsme se dostali do vedení a těsně před koncem poločasu jsme dali druhý gól. Do našich řad to vneslo klid. Po přestávce jsme měli územní převahu, povedlo se nám dát třetí branku, ale opět jsme poté přestali hrát a Dvoru se podařilo snížit. Zápas podle našich představ úplně neproběhl, ale jsem rád za třetí výhru za sebou, čímž se nám podařilo zakončit podzim docela slušně."

Miroslav Chalupa, trenér Dvora Králové: „V závěrečném utkání podzimu jsme chtěli uspět a alespoň trochu vylepšit dojem z výsledků, i přes poměrně slušný výkon jsme ale znovu odešli s prázdnou. V zimní přestávce rozhodně máme na čem pracovat.