Sokol Bílá Třemešná (3. místo, 52 bodů – postup)

Sokol se již před začátkem své třetí sezony v I. B třídě netajil smělými postupovými plány. Již po podzimu třemešenští hráči drželi druhé místo a přes zimu pracovali na zlepšení. Hned ve druhém jarním kole sice svěřenci trenérského tria Šturma – Kubelka – Šolc narazili na jičínské umělce (2:4), od té doby ale body neztráceli. Tým se opíral především o skvělé výkony juniorského gólmana Dobřichovského, jenž na jaře ve velkém stylu zastoupil týmovou jedničku Jakuba Vočku. Zápasem roku byl pro zkušený tým vítězný duel na hřišti Nového Města (1:0), vyhrát skupinu se ale nakonec mužstvu nepodařilo. Prohrál totiž závěrečné dva zápasy, i tak ale mohl slavit postup do I. A třídy ze třetího místa. „Ten konec nám sice dojem z jinak skvěle zvládnutého jara pokazil, ale myslím si, že je náš postup zcela zasloužený," mohl se radovat trenér týmu Zbyněk Šturma.

Tatran Hostinné (6. místo, 39 bodů)

Druhým nejúspěšnějším týmem z regionu byl nováček soutěže. Tatran se do I. B třídy vrátil ve velkém stylu a už na podzim trápil všechny zkušenější soupeře. Porazit dokázal i největšího favorita z Nového Města (3:2) a podzim zakončil se ztrátou pouhých dvou bodů na postupové příčky. Pro mnohé podceňovaný kolektiv pokračoval v kvalitních výkonech i na jaře a především z domácího hřiště body nepouštěl. Až závěrečná dvě kola týmu nevyšla. Shodné porážky od Staré Paky a Žacléře (3:5) vrátily mužstvo zpět na šestou pozici, i tak se ale zdá, že Hostinné bude v příštím ročníku platit za favority. „S první sezonou v I. B třídě by jsme měli být spokojeni. Nicméně její první část nám vyšla mnohem lépe než ta druhá. V té jsme mohli více potrápit čelo tabulky," mrzelo po sezoně kouče Tatranu Daniela Ulvra.

TJ FC Avon Rudník (8. místo, 34 bodů)

Jako noc a den vypadaly letošní výkony rudnického Avonu. Týmu absolutně nevyšel podzim a před jarním pokračováním měli tamní borci co zlepšovat. Do kádru se vrátilo útočné duo Privara – Havránek, a jak se ukázalo, právě tohle byla úderná síla jako hrom. Ne náhodou se stal tým kolem hrajícího trenéra Rostislava Rodra s 23 body (dvakrát víc než na podzim) čtvrtým nejlepším mužstvem jara a pokud se podaří udržet kádr i pro příští ročník, měl by tým výsledkově „šlapat" už od začátku. „Sezonu bych ohodnotil kladně, i když po podzimní části jsme na tom nebyli zrovna nejlíp. V té jarní jsme ale zabrali a dostali se do klidného středu tabulky, což byl náš cíl," vrátil se k ročníku 2012/13 asistent trenéra a špílmachr mužstva René Hylmar.

TJ Baník Žacléř (10. místo, 30 bodů)

Hodnocení Baníkovců je vlastně podobné tomu předchozímu. Také Žacléři podzim absolutně nevyšel, už před začátkem jarní části ale většina soupeřů tušila, že tento tým se záchranou problémy mít nebude. Kádr zde je totiž více než dobrý na účinkování v I. B třídě, navíc tým pod trenérem Votočkem v zimě velice kvalitně potrénoval. Jediným problémem byly absence hráčů z důvodu zaměstnání. Baník se navíc mohl velkou měrou opřít o domácí prostředí, kde na jaře odehrál 8 (!) z třinácti zápasů. „S jarním účinkování musíme být spokojeni. Hlavním cílem byla po nevydařeném podzimu záchrana soutěže, jež se nám společně podařila," těšil se z úspěchu trenér Jaroslav Votoček.

SK Janské Lázně (12. místo, 26 bodů)

Dalším namočeným týmem byli po úvodní polovině sezony svěřenci trenéra Oldřicha Hanuše. Ten toho na rozdíl od svých kolegů s hráči moc nenatrénoval ani v zimě, a tak mohl maximálně čekat, ke kolika bodům jeho pokyny mužstvo nasměrují. Klíčovým duelem se stal hned ten třetí na hřišti Mostku (2:1) a ze sestupového pásma se „Jánky" dostaly následnými dvěma domácími výhrami. Pak sice následovalo šest porážek v řadě, jelikož ale nebodoval ani Mostek, bylo o záchraně včas rozhodnuto. „Letos jsme si prošli velkou krizí, hlavně kvůli přístupu některých hráčů. Těžko jsme se scházeli k utkáním, projevila se i účast béčka v okresním přeboru. I když se na konci sezony situace mírně zlepšila a s odřenýma ušima jsme zachránili soutěž, celkově jsme ročník nezvládli dobře," láteřil při hodnocení týmu předseda klubu Jaroslav Havlina.

FC Mladé Buky (13. místo, 23 bodů)

Nepříliš povedený ročník za sebou má i fotbalový tým z Mladých Buků. Tři výhry na podzim a tři na jaře, to rozhodně není počin, z něhož by měli mít hráči bůhvíjakou radost. Leč, zachránili se, a to je hlavní. Jenže v příštím ročníku už za soupeře nebudou mít hráče Mostku, kteří na jaře platili za jednoznačného outsidera. Pokud v Mladých Bukách nedojde k posílení kádru, nemohlo by se tamní vedení klubu divit, kdyby po letech s krajskou soutěží přišlo loučení. Opírat se pouze o opory typu Brhela, Dvořáka či Doležala, jak se ukázalo, nestačí. „Můžeme být spokojeni pouze s tím, že se nám i na další sezonu podařilo udržet krajskou příslušnost. Na druhou stranu, zejména pak po odehrání podzimní části, to byl hlavní a jediný cíl. Více bych se k minulé sezoně nechtěl vracet, udělali jsme za ní tlustou čáru," sdělil k ročníku 2012/13 kouč Miloš Moravec.

FK Mostek (14. místo, 18 bodů)

Tak se soupeři a rivalové konečně dočkali. Mostek nepatří mezi oblíbené soky. Jak by také ano. Zdejší tým se roky vyznačoval urputným fotbalem založeným na výborné fyzické kondici týmu. Právě jeho letitá osa se ale letos rozpadla a mladý kolektiv se musí řádně sehrát, aby mohl v I. B třídě hrát důstojnější roli. Mostečtí na jaře v řadě soubojů nepůsobili vůbec špatně, nezvládli ale právě klíčové zápasy s ohroženými týmy. To rozhodlo o tom, že se „Lebedova obec" po třinácti (!) letech s I. B třídou loučí, rozhodně má ale na co vzpomínat. „Sice jsem již před začátkem sezony mluvil o sestupu, ale troufnu si říci, že v soutěži bylo několik týmů, které jsme měli přeskočit. Jenže bez potřebného tréninku to prostě už ani v této soutěži nejde. A pokud nemáte kvalitu hráčů jako jsou třeba v Jánských Lázních Roman Koblížek či Jan Němeček, tak to nemůže dopadnout nikdy dobře. Některým hráčům určitě nejde upřít snaha, ale někteří si neuvědomili, že v boji o záchranu se musí jet na krev a za klub na hřišti dýchat. A glosa na závěr? Kéž by už i v I. B třídě probíhalo vše v duchu fair-play," řekl svá poslední „krajská" slova mostecký lodivod Miroslav Lebeda mladší.

Třemešná oslavila postup z třetí pozice

K postupu v letošní sezoně stačí v I. B třídě skončit do druhého místa. Tak zněla před ročníkem 2012/2013 původní informace Královéhradeckého KFS. Nakonec ale bylo vše jinak.

Do I. A třídy si postup vybojoval i třetí nejlepší kolektiv, a tak se pocty dočkal i jeden tým z podkrkonošského regionu. Rozhodl fakt, že se kluby z Nové Paky a Nového Bydžova v létě spojily, a tak z fotbalové mapy vymizel účastník I. A třídy Nový Bydžov B. Už to ale vypadalo, že hráči Sokola Bílá Třemešná nebudou muset na v té době „horkou aktualitu" čekat. Po skvělém jarním tažení jim stačilo vyhrát jeden ze dvou závěrečných duelů. Tým ale úlohu nezvládl, těsně prohrál v Janských Lázních i Kopidlně, čímž přišel o možnost slavit první místo.

Konečná tabulka

1. Nové Město 26 17 3  6 85:29 54
2. Stará Paka 26 17 3   6 65:43 54
3. Bílá Třem. 26 16 4  6 59:33 52
4. Kopidlno 26 13 4  9 59:41 43
5. Miletín 26 12 6  8 57:46 42
6. Hostinné 26 11  6  9 62:65 39
7. Jičín B 26 11  4 11 55:44 37
8. Rudník 26 10 4 12 52:71 34
9. Sobotka 26 11  4 11 53:73 34
10. Žacléř 26  8 6 12 58:46 30
11. Libáň 26  8 4 14 53:74 28
12. Jan. Lázně 26  8 2 16 31:54 26
13. Mladé Buky 26  6 5 15 38:66 23
14. Mostek 26  5 3 18 38:80 18

Soutěž I. B třídy doznává změn

Jak je již několik měsíců dobře známo, krajská soutěž I. B třídy dozná od nového ročníku zásadních změn. Počet účastníků se rozšířil a oproti dvěma skupinám po čtrnácti se bude hrát ve čtyřech po osmi. Sedmi podkrkonošských vyslanců se týká skupina B.

Podzimní část sehraje 32 celků v osmičlenných skupinách každý s každým s odvetami. Účastníci podzimní eliminační části sehrají 14 utkání, a to 7 doma a 7 venku. Hrát se bude pochopitelně podle Bergerových tabulek.

Složení skupin

Skupina A: Robousy, Kobylice, Lokomotiva Hradec Králové, Sobotka, Libáň, Jičín B, Malšovice, Kopidlno.
Skupina B: Rudník, Dolní Kalná, Janské Lázně, Miletín, Trutnov B, Hostinné, Mladé Buky, Žacléř.
Skupina C: Deštné, Machov, Hronov, Dobruška B, Přepychy, České Meziříčí, Provodov, Opočno.
Skupina D: Doudleby, Smiřice, Vamberk, Borohrádek, Rychnov B, Albrechtice, Předměřice, Černíkovice.

Po podzimní části postoupí první čtyři týmy do skupin o postup, celky na 5 – 8. místě budou hrát o záchranu. Spojí se skupiny A + B a C + D. Výhodou pro lépe umístěné celky bude bonifikace 3 – 2 – 1 – 0 bodů.