Ale pěkně od začátku. Pro hlavní organizátory jedné z největších a nejnavštěvovanějších akcí v obci Vítězná začal turnaj už dávno před zahájením. Josef Špůr s Petrem Žabou měli o „zábavu" postaráno, s velkou pomocí samotné obce a jejího starosty Petra Hrubého. Nejen ke svému potěšení na účastnické listině přivítali 18 kolektivů, které se při pátečním losu rozdělily do dvou pětičlenných a dvou čtyřčlenných skupin. Mezi favority a zároveň nasazené celky patřili obhájce trofeje Baník Žacléř, finalisté posledního ročníku Kousci Laušmanovi, loni bronzový tým Timur a jeho parta a s nimi pražský Kenya team.

Všechny tyto kolektivy si poměrně hladce poradily se zásadním úkolem, a to postupem z nevyzpytatelných základních skupin. Pouze Kousci Laušmanovi sice šli dál z prvního místa, zcela bez ztráty kytičky ale proplout do čtvrtfinále nedokázal nikdo. Ač se hrálo na malé branky, padala spousta branek, což kvitovala především velice pěkná návštěva, pro niž bylo připraveno bohaté občerstvení.

Pořadí základních skupin

Skupina A: 1. Notor team 9 bodů, 2. Baník Žacléř 9, 3. AC Hotovky 4, 4. Insoba 4, 5. HC Hokejky 3. Skupina B: 1. Kousci Laušmanovi 7, 2. FC Balon v Labi 4, 3. Abstinent team 3, 4. FC Hlaváčkovi 1. Skupina C: 1. Bedna 98 10, 2. Timur a jeho parta 10, 3. Ambiciozní zoufalci 6, 4. FC Windsor 3, 5. Consys 0. Skupina D: 1. FC Drtič 7, 2. Kenya team 5, 3. V+J Rodos 2, 4. Pussy Cat boys 1.

Ještě než se pořadatelé dostali k hlavním bodům doprovodného programu, nechali odehrát očekávané čtvrtfinálové boje. Hned v tom prvním došlo na reprízu loňského finále, v níž Kousci Laušmanovi dělali vše pro to, aby duel stejně jako loni nedošel do penaltového rozstřelu. Díky brzké trefě Jana Hažera se jim plán vydařil a nakonec porazili obhájce trofeje Baník Žacléř vysoko 4:0. Velkou bitvu přineslo pražské derby mezi dvojnásobným vítězem turnaje Bednou 98 a Kenya teamem. Po bezbrankové remíze a dobře se vyvíjející penaltové už už spěli do semifinále hráči Kenya teamu, Bedna ale nakonec hru nervů zvládla a proběh otočila. Vítěz z roku 2012 FC Drtič si hodně věřil na „házenkáře", Timur a jeho parta ale střílel góly a po zásluze vyhrál 3:1. Poslední čtvrtfinále ovládl domácí Notor team a poražený FC Balon v Labi věděl, že 4. místo z nedávného Libotov cupu již neobhájí.

Pak už mohla přijít na řadu přestávka a s ní i tradiční seskok parašutisty, pro děti sprška sladkostí z letadla, autogramiáda Tomáše Kuchaře, ale také freestyle vystoupení mistra světa ve footbagu Jana Webera. Nejlepší čtveřice týmů nasbírala poslední zbytky sil a šlo se do semifinále. Na prvním sledovanějším hřišti si dali semifinálovou reprízu Kousci Laušmanovi s Timurem a jeho partou. Znovu došel duel k penaltám, tentokrát ale odveta vyšla „házenkářům", jež posunuly do finále zákroky brankáře Jiřího Groha. Na hřišti druhém domácí Notor team zdatně vzdoroval Bedně 98, nakonec ale padl výsledkem 0:1. Utkání o třetí místo rozhodl jedinou trefou nejlepší střelec turnaje Martin Otradovský a pak už sledoval zaplněný areál finále.

Bedna byla zpočátku lepší, vedla dokonce už 3:1. Zbyněk Finger ale v závěru svou druhou finálovou brankou snížil a v úplně poslední vteřině utkání hlavička Tomáše Groha zajistila divákům dramatické penalty. V nich sice jako první zaváhali Timurovci, pak ale zakouzlil Jiří Groh a ve Vítězné mohly propuknout oslavy jeho týmu.

Vyřazovací boje

Čtvrtfinále: Kousci Laušmanovi – Baník Žacléř 4:0, FC Drtič – Timur a jeho parta 1:3, Bedna 98 – Kenya team 0:0, na penalty 7:6, Notor team – FC Balon v Labi 1:0. Semifinále: Kousci Laušmanovi – Timur a jeho parta 0:0, na penalty: 1:3, Bedna 98 – Notor team 1:0. Utkání o 3. místo: Kousci Laušmanovi – Notor team 1:0. Finále: Bedna 98 – Timur a jeho parta 3:3, na penalty: 1:2.

Finále bylo opravdu důstojným vyvrcholením vydařeného turnaje. Za rok navíc dojde na 10. ročník a jubileum plánují organizátoři vylepšit večerním vystoupením kapely Komunální odpad.

Ocenění jednotlivci

Nejlepší hráč turnaje: Tomáš Groh (Timur a jeho parta)
Nejlepší brankář turnaje: Jiří Groh (Timur a jeho parta).