Nejlépe umístěným mužstvem z pojizerské čtveřice byl v krajském přeboru i letos na podzim tým FK Sedmihorky. Parta vedená trenérem Bohuslavem Dvořákem si prošla náročným obdobím, v němž ji trápily především problémy s brankáři.

Trenére, po podzimní části váš tým v krajském přeboru drží pátou příčku. Je to pozice, se kterou u vás vládne spokojenost?
Je to tak napůl. Do nového ročníku jsme šli oslabeni o dva hráče základní sestavy, když jeden s fotbalem skončil a druhý odešel do Prahy. My ale především doplatili na fakt, že jsme nedokázali nahradit brankáře Martina Špínu. Je naší jedničkou a po jeho zranění musel dokonce jednou nastoupit i hráč z pole.

Přitom podzim byl z vaší strany kvalitní, nevyšel vám jen měsíc říjen. Z pěti zápasů čtyři porážky.
To je právě ono. Martin Špína je jedním z nejlepších gólmanů v soutěži, a když se vám takový borec zraní, je to problém.

Jak se podle vás změnila kvalita krajského přeboru oproti minulé sezoně?
Je na stejné úrovni. Kvalitní ano, ale problémem jsou rozhodčí. Bohužel nejen u nás, je to všude stejné. Vím, pořád se říká, že jich je málo, ale výkony některých, neříkám, že všech, jsou slabinou. Nebudu jmenovat. Vzpomenu ale zápas v Železném Brodě (pískal arbitr Nádeník - pozn. red.), to pak ani nemáte chuť pracovat dál. Fotbal dělám několik let, a tak člověk pozná, zda mu někdo škodí schválně nebo proto, že to prostě neumí. Další, co mě štve, jsou místy až neskutečné výmysly fotbalového svazu. Pravidla o tom, kdo má mít jaké dresy, nepovolené barvy elasťáků, nátělníků a co teprve lepících pásek přes stulpny. Pánové, kteří o těchto věcech rozhodují, by si měli uvědomit, že v těchto soutěžích dělají lidé fotbal ve svém volném čase.

Vy jste na podzim hodně těžili z domácího prostředí, kde jste ze sedmi utkání v šesti zvítězili. Porazilo vás pouze Mšeno. Berete výrazně posílený tým za jasného kandidáta na postup do divize?
Kdo jiný by měl postoupit než tým, který má za zády pana Peltu? Jde vlastně o bývalý Jabloneček. My jsme právě v tomto duelu doplatili na situaci s gólmany. Špínu nahradil Staněk, který nastoupil po letech. Ke všemu musel také pro zranění střídat a zápas musel dochytat hráč z pole. Výsledek 0:6 nás tedy hodně mrzel. Přišlo se podívat hodně lidí a my s vývojem utkání nemohli nic dělat.

Loni do celostátní soutěže zamířila Chrastava. Sledoval jste na podzim její počínání? Jak se vám Štajner a spol. v divizi zamlouvali?
Odvedli v divizi velmi dobrou práci. Co jsem si přečetl v tisku, také jim v úvodních kolech rozhodčí moc nepomohli. Měli to těžké. Ale na vlastní oči jsem žádný jejich zápas neviděl. Loni jsem po fotbalech jezdil, letos ne. Vždyť to ani nemá smysl, to bych se jen vracel k tomu, co jsem již řekl.

Váš tým i letos hodně spoléhá na bratry Špínovi. Jeden, když je zdravý, platí za oporu mezi tyčemi, druhý je znovu nejlepším střelcem mužstva. Jaký poklad v nich vidí jejich trenér?
Martin své kvality potvrzuje nestále a doufám, že na jaře už týmu chybět nebude. Marcel je na tom střelecky opravdu dobře, šance, do nichž se dostane, pokaždé promění. Ale v jeho výkonech byly na podzim výkyvy. Vyzdvihl bych jiné kluky. Letos to rozhodně byli Petrlák a Vaníček, ti byli lepší. Petrlákovi je dvacet let, celý podzim odehrál skvěle. Ne náhodou oběma volaly divizní týmy, uvidíme, jak to s nimi dopadne.

V soutěži s vámi působilo také trio z pojizerského regionu. Jakými soupeři byly Bozkov, Lomnice a Semily?
Semilští šli v naší cestě, také chtěli hrát se svými odchovanci. V kádru ale mají až příliš mladých kluků, navíc někteří na krajský přebor nemají, doplatili na nezkušenosti. V tomhle věku třikrát prohrajete a sebevědomí je na nule. Proti nám přitom hráli opravdu kvalitně, nečekal jsem, že ve zbytku podzimu již neudělají ani bod. Lomnice pro mě představuje velmi sympatický celek. Krásné hřiště, kvalitní stadion, chováme k sobě respekt a máme dobré vztahy. Jen nás mrzí těžké zranění kapitána Gaubmana, což je výborný kluk. No a Bozkov, tam je to naopak s hřištěm smutný příběh. Minimální rozměry i pro dorosteneckou kategorii, tam se nedá hrát, je to vždy samý souboj.

Plánujete v zimní přestávce posílení kádru? A prozradil byste nám cíl, s jakým půjde tým Sedmihorek do jara?
Po pravdě o nějakém plánování nevím. Samozřejmě bych byl rád, ale tyhle kroky jsou pouze na našem vedení. Pokud kádr vhodně doplníme, pak bych rád skončil do třetího místa. Když ale neposílíme, spokojím se s šestou příčkou.

Trenér Sedmihorek hrál pod Škorpilem
Dnes pětačtyřicetiletý kouč začínal s fotbalem v nedalekém Jičíně. V dorosteneckém věku si jej vytáhl Hradec Králové, kde si šikovný fotbalista zahrál pod vedením dnes již legendárního Ladislava Škorpila. Odměnou za výkony byly pozvánky do reprezentačních výběrů sedmnácti a osmnáctiletých. V dospělé kategorii byla vrcholem štace v druholigovém Turnově, poté oblékl dres Semil, Mladé Boleslavi a Sedmihorek. Zde hráčskou kariéru i ukončil a po čtyřech letech u kormidla místního dorostu přešel na lavičku A mužstva.