České fotbalové legendy v čele s Antonínem Panenkou, reprezentačním trenérem Josefem Pešice nebo předsedou Fotbalové asociace České republiky Miroslavem Peltou v neděli slavnostně zahájily provoz nového hřiště s umělým trávníkem na místě bývalého nevyužívaného „škváráku".

Původní areál doznal v rekordním čase velkých změn. Během tří měsíců zde za celkový finanční obnos pohybující se okolo hranice částky 16 milionů korun přibyl nejen umělý trávník třetí nejmodernější generace, ale také nové osvětlení, střídačky nebo zábradlí okolo hrací plochy.

Tím však rekonstrukce zcela neskončila, což při slavnostním aktu potvrdil také starosta města Lomnice nad Popelkou Vladimír Mastník: „Vybudování takového hřiště bylo velkým snem mnoha starostů a týmů z okolí. Jsem rád, že se nám ho podařilo postavit právě v našem městě. Nyní zde bude moci kdokoliv a kdykoliv trénovat, hrát a zlepšovat své sportovní dovednosti. Součástí výstavby tohoto krásného fotbalového hřiště s umělým povrchem je komplexní rekonstrukce areálu, který by se měl stát místem setkávání mnoha lidí z okolí. Dává to sportovním klubům také další možnost pro činnost s mládeží. Chtěl bych poděkovat fotbalové asociaci, bez ní by hřiště nevyrostlo," řekl.

Kromě revitalizace fotbalového zázemí by v další fázi obnovy a budování sportovního areálu v budoucnosti měla vyrůst také in-line dráha.

„Diváků jako by se měla hrát liga"

Osobně se otevření hřiště zúčastnil také předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta. Ten ocenil především oboustranně velmi efektivní jednání s městem a fakt, že i kluby z okresu Semily po dlouhých letech čekání konečně umělého povrchu mohou začít využívat. Zároveň naznačil, že dalším vážným čekatelem na obdobnou stavbu je také Turnov. (Plné znění proslovu předsedy FAČR na jiném místě této strany – pozn. aut.)

Nové hřiště je po nedělní slavnostní akci plně v provozu. Za účasti takřka tisícovky návštěvníků, mezi nimiž nechyběli zástupci fotbalových i dalších sportovních oddílů z okolí, funkcionářů asociace od okresní po republikovou úroveň a další, zde historicky první zápas sehrál tým reprezentačních a ligových fotbalových internacionálů. Těm se jako soupeř postavil lomnický výběr.

Fotbaloví fanoušci tak mohli shlédnout výkony například Antonína Panenky, autora a vynálezce slavného „vršovického dloubáku" nebo do konce roku stále ještě reprezentačního trenéra České republiky Josefa Pešice. Představili se také další bývalí reprezentanti Československa jako Zdeněk Hruška, Zdeněk Prokeš, Jan Berger nebo žoviálními hláškami obecenstvo po celý zápas bavící Karol Dobiáš. Komentářem utkání provázel Václav Tittelbach.

„Výhodou umělé plochy je, že míč se na každém kousku hřiště chová stejně. Neovlivňuje ho ani různá hustota porostu, bláto po dešti, nebo vyšlapaná místa," hledal největší výhody umělého trávníku Antonín Panenka.

Zápas skončil remízou

Exreprezentační výběr s dvanáctkou vyvolených. Parta vesměs šedesátníků byla doplněna o syny bývalých profesionálů. Domácí mužstvo pak bylo složeno jak z bývalých lomnických hráčů, tak ze současných fotbalistů.

Do vedení šli internacionálové, když se hned v úvodu prosadil Panenka mladší. Do konce poločasu pak ale domácí fanoušky potěšil pohlednou trefou Josef Čapek. Ve druhé půli se dostali reprezentanti České republiky opět do vedení, ale když přítomné nevyhnal ani nečekaný výpadek proudu, skončil duel remízou.

FC Lomnice nad Popelkou tak začal v neděli 8. prosince psát novou kapitolu své fotbalové historie.

Co pronesl předseda FAČR Miroslav Pelta

„Jsem mile překvapený krásnou návštěvou, která se přišla do Lomnice seznámit s novým sportovištěm. Vypadá to tu, jako kdyby začínal ligový zápas. Z toho, že je ve městě takový zájem o fotbal, mám opravdu velkou radost.

To, že se nám vybudování areálu společně povedlo, je zásluha hlavně starosty pana Mastníka, se kterým má asociace opravdu nadstandardní vztahy, a Milana Vopičky (ředitel stavební společnosti Sport-Technik Bohemia s.r.o., která areál vybudovala – pozn. aut). Když se k tomu přidal můj politický tlak, vše se dalo dohromady a přispělo to k tomu, že zde areál nyní můžeme otevírat.

V Lomnici jsme nutně hřiště s umělou trávou potřebovali z toho důvodu, aby i okolní obce a lidé v nich měli motivaci sportovat a hrát fotbal. Teď nás v Libereckém kraji čeká nejspíše ještě Turnov, kde samozřejmě trochu žárlí. Tam se ale na vše musí teprve připravit.

Dlouhá léta jsem do Lomnice nad Popelkou jezdil jako host na mládežnické turnaje a už kdysi dávno jsme si s místními říkali, že je zde toto hřiště potřeba vybudovat. Jsem rád, že s podporou silné osobnosti starosty se tato akce konečně uskutečnila. Chci popřát lomnickému fotbalu, aby otevření tohoto hřiště bylo jednou z příčin, která zmobilizuje celý klub i na cestě k ještě důstojnější roli na krajské fotbalové mapě, než kterou hrála dosud." 

Lomnice n. P. – Internacionálové ČR 2:2 (1:1)

Lomnice nad Popelkou
Jan Jezdinský – Ladislav Matouš, Pavel Mach, Dušan Lábek, Roman Syrovátka, Jan Košťák, Zdeněk Moravec, Martin Podstavek, Lukáš Heřmanský, Roman Baudyš, Pavel Dlask, Jaroslav Kozák, Jiří Jiránek, Josef Čapek, Josef Krpata.

Internacionálové České republiky
Zdeněk Hruška – Karol Dobiáš, Zdeněk Prokeš, Mirek Valent, Jan Berger, Vladimír Hruška, Tomáš Panenka, Patrik Dobiáš, Antonín Panenka, Stanislav Krejčík, Vítězslav Mojžíš, Josef Pešice.