Ve čtyřiatřiceti letech patří na Trutnovsku k nejmladším trenérům, zvlášť u dospělé kategorie a na krajské úrovni. Přesto toho DAVID VOTOČEK na vrchlabské lavičce zažil už dost. Začínal u mládeže, pak se ale posunul k tamnímu A mužstvu a v polovině aktuální sezony usiluje o možná životní úspěch. Tým pod jeho vedením vévodí silně obsazené I. A třídě.

Sám kouč ale dobře ví, že k opravdovému úspěchu povede ještě pořádně trnitá cesta. Pokud chtějí vrchlabští fotbalisté na konci jara slavit, potřebují podzimní jízdu zopakovat.

Trenére, váš tým vévodí I. A třídě. Jaký je to pocit pro trenéra, který na lavičce patří k vůbec nejmladším?
Pocit je to samozřejmě skvělý a to nejen pro mě, ale i pro všechny, kteří mají co do činění s vrchlabským fotbalem. Na tenhle impuls jsme už dlouho čekali. Je teď jen na nás všech, abychom neusnuli na vavřínech a kvalitně se připravili na jarní část.

Vám se přitom začátek podzimu absolutně nevydařil. Jak vám naopak bylo po dvou kolech, kdy jste na svém kontě měli dvě porážky a skóre 3:11?
Ten pocit bych opravdu nikomu nepřál. Věděli jsme sice, že začátek nebude jednoduchý, i vzhledem k tomu, že z prvních čtyř zápasů byly tři venkovní. Ale takové příděly nečekal fakt nikdo. Nebylo to z naší strany herně úplně zlé, ale individuální chyby a nepozornost v obraně nás srážely níž a níž. Přiznám se, že už jsem byl jednou nohou na odchodu z lavičky.

Ještě ve 4. kole jste inkasovali šestku v Kunčicích, pak ale přišla série osmi vítězství v řadě. Kde nastal ten zlom?
Před sezonou jsme změnili rozestavení a systém hry. Dlouhodobě se tu hrál klasický český styl – hlavně nedostat gól a snad nějaký dáme. Já uznávám ofenzivnější pojetí hry. Možná právě i proto byl náš začátek tak chaotický, plný nepřesností a chyb. Vyloženě zlom bych v ničem neviděl, jen to potřebovalo čas.

Vy jste kralovali především na vlastním stadionu. Krásný areál ještě pořád voní novotou. Hřiště patří k rozměrově největším – berete to jako svoji velkou výhodu?
O tom není pochyb. Však i nám trvalo minimálně rok, než jsme si zvykli a začali vnímat volné prostory jak k útočení, tak i do obrany. Naopak nám zase dělal problém přechod na menší hřiště, kde není tolik prostoru a fotbal je plný osobních soubojů. Ale na tom zapracujeme.

Podzimními výkony jste na sebe ušili bič. Každý bude čekat jarní boj o postup.
Je nám to jasné. Ale zase na druhou stranu, kdo by v takovéto pozici být nechtěl? My u teď pochopitelně nemůžeme ani přemýšlet jinak, než udělat vše pro to, abychom byli jedním z postupujících. Diváky na domácím stadionu jsme si rozmazlili svými výkony. Podobné od nás budou čekat i na jaře. Konečně pro lidi to všichni děláme, a to nejen ve Vrchlabí.

Do konce soutěže ale pořád zbývá 15 kol. V kom vidíte největšího soupeře v boji o čelní příčky a jak se vám zamlouvá kvalita I. A třídy?
Když jsem během sezony četl rozhovory s ostatními trenéry, všichni říkáme to samé. Jde o zcela vyrovnanou soutěž, kde opravdu každý může porazit každého. Však jsem to poznal na vlastní kůži, když jsem se pravidelně účastnil tipovací soutěže v Krkonošském deníku a raději jsem skončil (smích). Před sezonou jsem řekl, že věřím Náchodu B. To pořád platí. Teď „v poločase" jsou to pochopitelně celky Třebše a Kunčic. Uvidíme, jak na tom bude na jaře Hostinné, které také ukázalo svoji kvalitu.

Letošní ročník hraje hned pětice mužstev z podkrkonošského regionu. Jsou pro vás okresní derby něčím významnějším? Jak hodnotíte výkony Hostinného, Úpice, Bílé Třemešné a Trutnova B?
Abych řekl pravdu, já prožívám každý zápas jako derby. Ale souboj s Hostinným byl výjimečný svojí kulisou, kterou mu dělaly bezmála čtyři stovky diváků. To byl na I. A třídu mimořádný duel. V derby to máme za podzim 2:2. Prohráli jsme v Bílé Třemešné a Trutnově, kde nás soupeři v obou případech přehráli. Ale na rovinu, které mužstvo nemělo nějakou tu krizi během podzimu? Myslím, že ani jeden z týmů v regionu se v soutěži neztratí ani na jaře a budeme v horní polovině tabulky.

Plánujete v klubu s výhledem na jarní část a ambice nějaké posily?
Na tuhle otázku je zatím hodně brzo. Můžu s jistotou říci, že náš kádr zůstane i pro jarní pokračování sezony stejný. Jestli dojde k nějakému rozšíření, to je nyní otázka spíš pro vedení.