Tomáši, ve středu jste si připsal své vůbec první góly v play off ruské KHL. Jak moc se vám ulevilo? Přece jen jste na trefu čekal šest utkání.
Ulevilo se mi dost, ale na to, kdo dá nebo nedá góly, se nehraje, hlavní je postup.

Ony ale přišly rovnou dva a vy jste jimi pečetil postup svého týmu do semifinále Východní konference. Jak byste obě trefy popsal svým fanouškům, kteří zápas nemohli sledovat?
Na první gól mi skvěle nahrál Alex Semin. Byl jsem sám mezi kruhy a trefil jsem to. Druhý jsem dal, když to soupeř zkoušel bez brankáře. Vypíchnul jsem obránci puk a od půlky jsem jel sám na prázdnou branku.

Metallurg v play off slavil postup. Jak těžkým byl soupeř z Jekatěrinburgu, který vás v sérii zaskočil hned v úvodním duelu na vašem ledě?
Věděli jsme, že to bude těžká série, Jekatěrinburg nás dvakrát porazil i v základní části. Byli jsme na ně dobře nachystáni, a když jsme plnili, co jsme měli, byli jsme lepším týmem.

V dresu soupeře se představil český reprezentant Petr Koukal. Stihli jste prohodit pár slov? Jak jste viděl jeho roli v týmu?
S Petrem jsme se mimo jiné potkali i na dopingové kontrole po pátém utkání. Tam jsme pár slov prohodili. Kouky je tahoun, lídr, může hrát oslabení i přesilovky, všestranný hokejista.

Z postupu se ale radovali jiní Češi. Vy s Janem Kovářem. Asi se nespletu, když řeknu, že ambice vašeho týmu sahají mnohem dál než do semifinále konference. Jak je to?
Je to tak. Udělali jsme teprve první malý krůček, je před námi ještě hromada práce, určitě nechceme skončit v semifinále konference.

Jak vlastně probíhaly oslavy prvního postupu? Zůstávali jste po zápase v místě zápasu nebo jste hned letěli do Magnitogorsku?
Po zápase jsme hned letěli domů do Magnitky, dali jsme si v letadle s klukama pár piv a pak jsme jeli z letiště každý domů. Teď není čas na nějaké velké oslavy. Doma jsem za odměnu dostal od přítelkyně českou večeři.

Pro vás je to v Magnitogorsku první sezona a pochopitelně i premiérové play off. Stačíte si všímat, zda teď město hokejem žije ještě víc než v základní části? Co je nyní jiné?
Na zápasy už v sezoně chodilo víceméně plno, ale teď jsou lidi hlasitější, užívají si to. Na ulici nebo v obchoďáku, když nás potkají, přejí hodně štěstí, je to fajn, lidi tu jsou super.

Nyní vám stojí v cestě tým ze Sibiře. V loňské sezoně právě na něm Metallurg ve stejné fázi ztroskotal. Je v kabině žhavým tématem velká odveta „do roka a do dne"?
Ani bych neřekl, že se teď nějak řeší, co bylo loni. Kluci si to určitě pamatují, ale oba kluby udělaly před sezonou pár změn v kádru, takže to bude jiné. Ale samozřejmě bychom jim to chtěli vrátit a uděláme pro to všechno.

Který tým své konference byste rád viděl ve finále, je jasné. Čtyři semifinalisté jsou ale již známi také v Západní konferenci. Koho tam tipujete na vítěze a tím i finalistu celé KHL?
Tam je pro mě jasný favorit CSKA Moskva.

Sezona vrcholí také ve vašem rodném kraji. Stíháte sledovat výsledky podkrkonošských kolektivů Vrchlabí, Trutnova či Dvora Králové?
Přiznám se, že ano. Koukám na onlajny a sleduji všechno, co se dá. Klukům z regionu na dálku fandím.

Stále máte „liberecké srdíčko" a jistě dobře vnímáte výsledky Bílých Tygrů, kteří překonali rekord v zisku bodů za základní část a do play off půjdou z prvního místa. Co říkáte na tento úspěch a kdo by mužstvo mohl ve vyřazovací části zastavit?
Je to super, Liberec je skvělé město a už by si konečně zasloužilo hokejový úspěch. Je vidět, že se sešla dobrá parta kluků a Filip Pešán dělá svou práci velmi dobře. Doufám, že dojdou až na vrchol.

Posledně jsme se bavili o tom, jak přítelkyni pomáhá sousedství s paní Kovářovou. Není tajemstvím, že na léto plánujete velký (mimosportovní) životní krok. Jak se na něj s přítelkyní těšíte a kdy začnou přípravy?
Máte pravdu, v létě budeme mít svatbu. Přípravy jsou v plném proudu, snoubenka to šéfuje z Ruska, v Česku zase na tom neskutečně pracuje a pomáhá nám moje sestra. Já jim do toho moc nekecám, nechávám to na nich a soustředím se na hokej. Takže všechno bude stoprocentně super a těšíme se moc, samozřejmě.