Čtvrtfinále II. ligy

Vrchlabí – Jablonec nad Nisou 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Fakta – branky a asistence: 35. Jandejsek (Urban, Matějka), 54. Procházka (Urban, Jebavý), 57. Matějka (Urban, Šimoníček). Rozhodčí: Luczków – Potůček, Tasch. Vyloučení: 9:7. Bez využití. Diváci: 1220. Stav série: 1:0. HC Stadion Vrchlabí: Jelínek – Hejda, Klement, Jebavý, Kadavý, Jandejsek, Matějček – Maďar, Filip, Šťastný – Matějka, Urban, Šimoníček – Procházka, Jirků, Bláha – Oppelt, Vacek, Srnský. HC Vlci Jablonec nad Nisou: Stejskal – Pulec, Pilař, Čechura, Pavlů, Zeman, Abraham – Šulc, Bříška, Tondr – Nevyhoštěný, Demel, Peřina – Homolka, Brokeš, Frk.

Nebyla to žádná extra ofenzivní partie, ale účel světil prostředky a body zůstaly doma. Svěřenci trenéra Hlaváče museli ve čtvrtečním duelu přepnout na „styl play off". Bláznivé přestřelky, hokej nahoru-dolů? Ne, ve čtvrtfinále na podobná představení můžeme zapomenout.
Alespoň mezi podobně vyrovnanými kolektivy. Jablonečtí do Krkonoš přijeli s vizitkou mužstva, které to na Vrchlabí umí. Také v lednu letošního roku v Elektromont aréně vyhráli, a to prohrávali 3:0, 4:1 i 5:2.

Právě tento zápas se možná pro domácí borce stal tím pravým varováním a hráči si jej vzali k srdci. Úvodní oťukávání ukončila až svižná rána Klementa, pak si Stadion chvíli zahrál přesilovku pěti proti třem. Gól v první třetině ale nepadl, když v šanci neuspěl ani Nevyhoštěný.

Otevřít střelecký účet mohli Jablonečtí v polovině prostřední části. To nejprve rozezvučel tyčku Šulc a při řadě vyloučení na obou stranách neproměnil tutovku Peřina. Oba gólmani byli pozorní až do času 34:19. V té době u mantinelu vybojoval kotouč Urban, posunul jej zcela volnému Jandejskovi a vrchlabský bek procedil puk do sítě – 1:0. Za dvě minuty mohlo být srovnáno, proti Nevyhoštěnému ale vytasil zákrok Jelínek.

Závěrečnou periodu domácí odehráli takticky velmi dobře. Hned na začátku se znovu zaskvěl Jelínek, domácí pak několikrát mířili vysoko nad branku, v 54. minutě už ale přece jen přišla gólová pojistka. Na pas Urbana si parádně najel Michal Procházka a střelou na vzdálenější tyč propálil Stejkala podruhé. Vlci museli vrhnout všechny síly do útoku, ve Vrchlabí jim to ale nebylo nic platné. Naopak tři minuty před koncem se k odraženému puku po buly dostal Urban a nezištnou přihrávkou vyzval ke skórování spoluhráče Matějku – 3:0.

Právě Urban pak v oslabení zbytečnou sekerou zařídil zápasu drama. Dvojnásobnou přesilovku hosté vylepšili hrou bez brankáře, ani v šesti proti třem ale nenašli recept na skvělého Jelínka a do domácí bitvy půjdou s vědomím, že vrchlabská branka pro ně zůstává zavřená.
„První duel série přinesl spíše boj, než nějakou velkou podívanou. Byla znát nervozita obou mužstev a dlouhá pauza bez zápasu. My jsme byli šťastnější a výhru vybojovali. Ale musíme být disciplinovanější, neoplácet, nenechat se vyprovokovat a hrát náš hokej. Protože v tom jsme silní," ohlédl se za utkáním spokojený vrchlabský lodivod Petr Hlaváč.

Jakub Jelínek: „Soupeři letos máme co vracet"

Jakub Jelínek.Vrchlabí – Hledat hrdiny úvodního čtvrtfinále nebylo snadné. Za vítězstvím Stadionu stál jednoznačně kolektivní výkon. Přesto na sebe některá jména upozornila. Adam Jandejsek vstřelil ohromně důležitý a nakonec i vítězný první gól. Patrik Urban si do statistik připsal tři (!) asistence. Ale jedno jméno fanoušci přece jen vyvolávali nejčastěji. JAKUB JELÍNEK (na snímku) totiž v prvním duelu play off za Vrchlabí vychytal čisté konto.

Jakube, pro úvodní kolo play off vám umístění po základní části přisoudilo Jablonec. Byl to i pro vás vysněný soupeř nebo jste se bývalým spoluhráčům chtěl raději vyhnout?
V postupující osmičce týmů už nenajdete lehkého soupeře. S Vlky jsme prohráli oba dosavadní zápasy v základní části, takže jsem si Jablonec úplně nepřál. Ale na druhou stranu jim máme co vracet a tento souboj je určitě i pikantní pro fanoušky obou klubů, navíc odpadá daleké cestování.

Hned úvodní duel vám proti Vlkům vyšel skvěle. Ani jednou jste neinkasoval. Kdy vám bylo v zápase nejhůř?
V utkání se mi dařilo a kluci hráli skvěle. Nula potěší, ale důležitější je vedení v sérii. V zápase měl Jablonec největší tlak v závěru, když jsme hráli oslabení a Vlci to ještě zkoušeli v šesti. To byla nejtěžší část zápasu z mého pohledu.

Ve 28. minutě za vámi cinkla tyčka. Jak jste viděl tu situaci?
Ono k tomu není moc co říct. Útočící hráč se dostal ke střele z mé pravé strany a naštěstí nastřelil jen tyč.

Za vaše čisté konto jistě hodně vděčíte spoluhráčům, kteří čistili prostor před brankou. Šarvátek poblíž vás bylo v zápase docela hodně, souhlasíte?
Jak už jsem i říkal, kluci odvedli skvělou práci. Jablonec od úvodního hvizdu chodil hodně do mého brankoviště, ale jak říkáte, naši obránci výborně čistili předbrankový prostor. Šarvátek tam bylo opravdu dost, ale myslím si, že na obou stranách.

Váš tým měl v prvním utkání devět vyloučených. Není to moc? Přece jen častá hra v oslabení nahrává soupeři. Co je v tomto ohledu třeba změnit?
Samozřejmě devět vyloučených za jediný zápas je hodně, ale na druhou stranu bylo v utkání hodně tvrdých střetů. Někdy to ani jinak nejde. Ale přesto do příštího souboje musíme jít disciplinovaněji.

Soupeř má ve svém středu řadu zkušených a velice šikovných hráčů. Zaměřil jste se na někoho výrazněji? Ať už šlo o Nevyhoštěného, Tondra či kapitána Peřinu?
Většinu hráčů Jablonce znám z dřívějšího působení u Vlků. Dobře jsem věděl, že to nejsou žádní nazdárci, ale naopak zkušení a techničtí hráči. Bylo mi proto jasné, co od koho očekávat a na koho se soustředit.

Velmi dobře se znáte s brankářem Jiřím Stejskalem. Také on předvedl velmi dobrý výkon. Bavili jste se spolu, případně hecovali před sérií nebo i po prvním duelu?
Ano, známe se dlouho. Jirka dnes držel hodně dlouho svůj tým ve hře. Před zápasem jsme se každý soustředili na svůj výkon a po utkání moc prostoru nebylo. Ale po celé sérii určitě průběh čtvrtfinále probereme.

Už v sobotu vás čeká utkání v Jablonci. Jak se těšíte do známého prostředí a berete jako výhodu, že budete chytat v hale, kde jste už něco prožil?
V Jablonci tamní prostředí pochopitelně velmi dobře znám, ale jako výhodu to rozhodně neberu. Mají tam hodně malé kluziště, a to je výhoda spíše pro Vlky. My tomu budeme muset přizpůsobit vlastní hru.

Na první čtvrtfinálový duel přišlo 1220 diváků. Jak moc jste vnímal jejich podporu a co byste řekl na jejich adresu? Určitě vás řada z nich přijede podpořit i na sever Čech.
Fanoušci přišli v hojném počtu a vytvořili parádní atmosféru, která byla hodna play off. Podporovali nás po cely zápas a doufám, že v podobném počtu přijedou i do Jablonce.