Zatímco v extralize vrcholí semifinálové boje play off, pozornost řady hokejových fanoušků se dnes přestěhuje na královédvorský zimní stadion. Právě zde v 18 hodin vypukne bitva o postup do II. ligy.

Kvalifikace o start ve třetí nejvyšší národní soutěži jde do finále. O to bojovali vítězové krajských lig a cestu až do závěrečného dvojzápasu si proklestily celky HC Rodos Dvůr Králové nad Labem a vítěz Přeboru Prahy HC Letci Letňany. Úvodní bitvu uvidí fanoušci na břehu Labe, odveta se v hlavním městě republiky uskuteční v sobotu od 19.45.

Pro nejvěrnější publikum v kraji přichází den, jaký místní příznivci nezažili deset let. Právě tehdy parta kolem Říčaře, Hamerského, Antonína, Poláčka či Rychtery celou kvalifikaci vyhrála, aby pak právo účasti ve druhé lize pro nedostatek financí přepustila soupeři.

Nyní je vše jinak. „V příští sezoně chceme hrát druhou ligu!" vyhlásilo vedení klubu před sezonou a zopakovalo i před kvalifikačními boji.

Jenže. Na druhé straně stojí soupeř se stejnými ambicemi. Oba kluby tak čeká bitva jako řemen a už dnešní večer hodně napoví, kdo bude vysněnému cíli v polovině vzájemného souboje blíž.

Soupeři na sebe informace získávali v základní fázi kvalifikace, kdy trenéři měli možnost druhého finalistu sledovat. „Letňany jsou týmem, který je na tom velice dobře bruslařsky. Nečeká nás nic jednoduchého. Bude to fyzicky náročný hokej, na druhou stranu je konec sezony a my už se nemáme na co šetřit," prohlásil kouč HC Rodos Ivan Houda.

Kvalitu Dvora zase uznává letňanský lodivod Jan Doutnáč. „Čeká nás velmi silový soupeř. Zkušený tým dobrých hokejistů s propracovaným systémem a hodně kvalitní obranou. V Mělníku dali dva góly jako přes kopírák – clonění před brankou a rána od beka. Nesmíme jim dávat moc prostoru ke střelám."

S velkou pravděpodobností se o postupujícím bude rozhodovat až v sobotu. Dnešní duel má ale pro oba soky obrovský význam. I proto domácí hodně spoléhají na podporu publika. „Očekávám, že to na ledě bude hodně lítat a nejspíš rozhodnou detaily. Ale taky věřím, že nás poženou fanoušci," těší se na skvělou atmosféru Houda.

Tradičně bouřlivých příznivců zelenožlutých barev se hosté podle svých slov nebojí: „Nás to rozhodně svazovat nebude. My jsme drzý, vyzývavý mančaft, takže věřím, že nepřátelské prostředí nás jedině nakopne a může to být pro nás plus," dodal trenér Doutnáč.

Ještě nemáte vstupenku? Neváhejte! Tahle bitva stojí za vidění. Jde o hodně!