Nad řekou se začaly totiž v úseku od mostu u nádraží až ke kinu Vesmír vznášet různé symboly. Jako první prsten, dále havran s prstenem v drápech a postupně přibývaly další prvky, připomínající osídlování města, například kniha, drakobijci, vlajky zakladatelů, procesí řemeslníků, až k finálnímu jedenáctému zastavení.

Nadšenci ze zmíněného spolku nelenili a několikrát vlezli i do vody, aby vše dostalo své správné místo a nic neuplavalo. Výtvory vyráběli sami v uplynulých víkendech. Mají štěstí, že jejich členkou je učitelka výtvarného oboru ZUŠ Jana Madževská. Instalace do řeky má však svá úskalí. „Není to skutečně jen tak. Museli jsme sepsat smlouvu s Povodím Labe a zodpovídáme za to, aby se nic nestalo. V podmínkách je například maximální možný průtok vody pro akci. Teď už si jen přejeme, aby nepršelo," vzhlížel k nebi Otto Štemberka.

Vždyť se také už večer má konat generálka vystoupení na šestnáct metrů dlouhé lodi, kterou nechal spolek postavit a instaloval ji do řeky. Na ní se už v pátek večer odehraje něco, co nemá v novodobých dějinách města obdoby. Členové spolku Trutnov – město draka ve spolupráci s divadlem V Pytli principála Petra Stolaře tu uvedou večerní performanci inspirovanou textem trutnovských pověstí.

A ještě předtím, ve 21.30 hodin orchestr Základní umělecké školy Trutnov Musica Candida pod vedením Lukáše Červeného zahraje na lodi Vltavu Bedřicha Smetany a v případě příznivého počasí i další skladby na vodní téma. Podrobnější program slavností Už ho nesou, který se odehraje především v sobotu během dne, a vyvrcholí vyzdvižením draka na věž Staré radnice.

Z trutnovských pověstí

Jeden z textů trutnovských pověstí popisuje nalezení osídlení města. Panovalo v něm zlo, protože tu žili loupežníci. První kroky k vymýcení zla učiní rybáři. Pověst je prodchnutá biblickou symbolikou. Rybáři jsou prvními Ježíšovými učedníky, ryba je symbolem křesťanství. Dva rybáři jdou na výzvědy a dole u řeky, na příhodném místě, zůstává dvanáct rybářů, symbolizujících dvanáct Kristových učedníků. Rybáři vyskládají vedle vody znamení kříže. Nejde jen o orientační bod k opětovnému nalezení místa, ale o pokus jeho posvěcení. Naznačují tím, že tady zanedlouho zavládne dobro a zlo bude poraženo. Bude to stát ještě mnoho úsilí, než bude nalezen drak a pomocí obětí beránka, bude přemožen a zabit.  

PROGRAM

PÁTEK 5. května

Trautenbergova tvrz pod hradem

20:00 - 21:15 hod. Tempus / koncert
Již tradičně se sejdeme navečer v Trautenbergově tvrzi pod trutnovským hradem, abychom zhlédli a vyposlechli hudbu středověkých krčem v osobitém podání kapely TEMPUS. Oni sami svoji hudbu označují jako středověký folk-rock. Nejde tu o přísné dobové provedení, ale o radost z poctivé muziky, která je spíše ohlasem středověku než pouhou hrou na něj. Každopádně koncert slibuje pohodové chvíle. Jako vždy, tak i letos je koncert zdarma a co se občerstvení týká, tak jsme po zkušenostech z let minulých na pomoc povolali odborníky z pivovaru jemnostpána Krakonoše.

Koryto řeky Úpy u lávky na Malém náměstí

21:30 – 21:45 hod. Musica Candida / Vltava v Úpě
Orchestr Základní umělecké školy Trutnov pod vedením Lukáše Červeného zahraje Vltavu Bedřicha Smetany a případně i další skladby na téma voda. Podmínky budou drsné, ale kdy se vám naskytne taková nevšední příležitost, děcka?

21:45 hod. Zaříkáme řeku! / performance
Členové spolku Trutnov – město draka ve spolupráci s divadlem V Pytli principála Petra Stolaře uskuteční večerní performanci inspirovanou textem trutnovských pověstí. Ta se uskuteční za příznivých vodních podmínek v korytu řeky Úpy. Nástupištěm performerů se stane šestnáctimetrová dřevěná loď.

SOBOTA 6. května

Od 10:00 do 17:00 hod. se na vás povalí tento program:

Trautenbergova tvrz pod hradem

10:00 hod. Zahájení hlavního dne slavností
Hlavní den slavností zahájí purkmistr Ivan Adamec v Trautenbergově tvrzi. Zde bude následovat celodenní sled hudebních vystoupení.

10:10 – 11:00 hod. Peregrin / 1. koncert
Uslyšíte klasiku našich slavností – poutníky po říši středověké muziky.

11:00 – 11:50 hod. BomBarďák / 1. hudebně-divadelní představení pro děti
Bombarďák je název kapely, ale začátky se vztahují ke kapele 3B. Bombarďák, zásadní postava, beatboxer a průvodce z alba Bongo BomBarďák, se stal nejprve inspirací pro dětské hudebně divadelní představení Příhody kluka BomBarďáka!. To mělo premiéru na festivalu Colours of Ostrava 2012. Autor představení i všech textů na albu Jirka Jelínek tvoří kapelu společně s Michalem Daleckým a Filipem Nebřenským, na jejichž vroubek jde muzika. Skladby z původního představení vyšly na albu Písničky kluka BomBarďáka v roce 2013 u Indies Scope. Od té doby Bombarďák odehrál více než stovku koncertů a představení po celé republice.

12:00 – 12:50 hod. Gothien / 1. koncert
Středověká hudba z královského města Plzeň. Kapela hraje a zpívá písně vrcholného středověku (13. – 15. století) z různých koutů Evropy, v dobových kostýmech, v původních jazycích a na repliky původních nástrojů.

13:00 - 13:50 hod. Urband / koncert
Hudební skupina Urband vznikla okolo roku 2002 v Brně z různých improvizovaných sestav provozujících pouliční hudbu (busking) v Česku i po Evropě. Hraje směs ruských písní, jazzu, valčíku, tanga či blues a bývá označovaná jako pouliční šraml. V posledních letech hraje kapela v různém složení - zpravidla Vladimír Červenka (kytara, zpěv), Pavel Všianský (kontrabas, zpěv) a Tomáš Vtípil (housle, zpěv).

14:00 – 14:50 hod. Peregrin / 2. koncert

15:00 – 15:50 hod. BomBarďák / 2. hudebně-divadelní představení pro děti

16:00 – 16:50 hod. Gothien / 2. koncert

17:00 – 17:50 hod. Sen / hudba - tanec - kabaret
Kapela, která se vám bude zdát. Nová kapela divadla DNO - tak dlouho se zrychlují divadelní představení, až je z toho koncert. Rychle a zběsile, s názorem i bez, bez zábran a na balkoně, komické převleky, zpívající loutky…

Po celý den můžete sledovat experimentace slovutného alchymisty Gorvina. Případný objev Kamene mudrců hlaste ve Staré radnici.

Nábřeží Václava Havla a trutnovská Náplavka
Nábřeží bude tentokrát obsazenější ještě více než v letech minulých!

Dvakrát do téže řeky nevstoupíš!
Instalace objektů inspirovaných 11 proběhlými ročníky Dračích slavností v korytu Úpy si můžete prohlédnout v úseku koryta řeky mezi kinem Vesmír a Malým náměstím. Poslední startující nechť se dostaví do 16 hod.!

Proti proudu / celodenní hra
Celodenní hru na téma voda pořádá Bosorka a její přátelé. Spousta lákadel pro děti, řada úkolů veselých i vážných pro tatínky a maminky. Těšte se na papírové lodičky svištící tobogánem, obří skatevor, vodní bytosti a spousta dalších nápadů.

Příběhy z archy / divadelní performance
Velkou novinkou bude scéna přímo v korytu Úpy. Divadlo Petra Stolaře připravilo celodenní sled vystoupení v lodi i na vodě, možná i nad řekou. Lodičky všeho druhu poplujte si a těšte se na komické skeče, performance i artistické výkony umělců z Hrobu.

Trutnovský Dezorient expres
Šlapací mašinka pro silné tatínky a lenošivá dítka.

Trutnovský Ponny expres
Poníci pana Nývlta z Úpicka povozí vaši drobotinu v roztomilém vozíku.

Od nádraží k nádraží
Velbloudi dvouhrbí povozí nejen unavené poutníky. Za pade to dopadne pro každého.

Řemesla, řemesla, řemesla / dílny
Svět řemesel se potáhne po celé kaštanové aleji. Vyzkoušejte svou (ne)šikovnost pod vedením šikovných lektorů. Spolek Bezinky sestavil výtvarný projekt na vodní téma. Tkalcovské muzeum Dům Pod jasanem představí tradi
ní řemeslnou výrobu.

Al Rašíd / pouťové kejkle
Před Obchodní akademií zaujme svoji pozici soubor originálních pouťových atrakcí, takže o zábavu, ale i napětí nebude nouze. Pozor – vykupují vykrmené psi!

Rytíři z Arnau / rytířské představení
Převážně dětský soubor dobových rytířů z Hostinného ukáže své bojové triky v dobových kulisách.

Hradební ulice
Střelnice
Svištění šípů Úpických střelců – pánů z Vízmburku i pana Krále z Olymberku zažjte na pláccích v podhradí a pod schody Galerie draka.

Pěší zóna v Horské ulici, Cyklokuriozity
Pro ty nejotrlejší, nejšikovnější nejbystřejší a fyzicky nejzdatnější budou jezdit všemožná nemožná kola pana Zehnala - zatočíte doleva a pojedete doprava, pošlapete dopředu a hnedle začnete couvat atd. Rozhodně je musíte vyzkoušet, ale pozor! Jen na vlastní nebezpečí (zdravotní hlídka bude v pohotovosti).

Tržnice
Potěšení pro oko i vaše peněženky - hned od rána budou k dispozici občerstvovací stánky i stánky s řemeslnou produkcí a prodejem všemožného tovaru. Opět jsme se snažili vyhnout třeskutým kýčům všeho druhu.

AUroura
Horské peřeje v Horské ulici bude zdolávat nebezpečně rychlá trutnovská střela - kocábka na kolečkách. V místě dojezdu – možnosti dalšího rozjezdu.

Školní ulice, Kuličková dráha
Ve Školní ulici ani letos nebude chybět populární kuličková dráha. Kupte za drobásek dítěti dřevěnou kuličku a máte na půlhoďky vystaráno.

Zahrádka restaurace Nelly Kelly´s Hotel
divadlo Kozlík / sled divadelních představení pro nejmenší
V klidném prostředí travnatého prostranství za Irskou restaurací si u kafíčka vychutnejte vkusná divadélka pro děti.

Krakonošovo náměstí alias náš Drachenplatz
10.00 – 18:00 hod. Cirkus Nostalgie z města Jičína
Velkou změnu jsme připravili na Rybrcoulově place. Tentokrát jsme zde nepostavili podium, ale nebojte se, nebude to na škodu. Maringotky jistě přivábí vaši pozornost a možná už pak ani neodejdete: Tajemné ležení zapomenutého cirkusu bez šapitó. Show plná podivných bytostí, bizarních příběhů a nevídaných čísel. Temný netvor, nejvyšší baletka světa, obří had, oboustranná žena, neuvěřitelný Dlouhorukáč, mořská panna a mnoho dalších podivností světa. Interaktivní divácká hra na kole štěstí o výběr další atrakce. Bláznivá obsluha cirkusové kavárny CirkCafé. Výtvarná dílna na výrobu loutkových hrdinů Cirkusu Nostalgie.

Projdete-li se městem tu i onde, nemůžete si aspoň chvilku neposlechnout flašinetáře, všude a nikde se setkáte s pouličním hraním kapel Duro nux, Rasputin band a Urband.

UŽ HO NESOU!
21:00 hod. Večerní magické procesí s trutnovským drakem a jeho následné vyzdvižené na věž Staré radnice
Ve 21:00 hod vyrazí průvod s drakem od parkoviště pod Dračí uličkou a po známé trase dojde na Krakonošovo náměstí, kde bude netvor vyzdvižen na věž Staré radnice. Voda ať zůstane v řece a nebesa ať k nám jsou milostivá. Vezměte zvonky, píšťaly, bubny, rohy a jiná rachotadla a přijďte s námi zvolat: Už ho nesou! Už visí!