Tvorbu 55 nejvýznamnějších umělců spojených s Pojizeřím představí při oslavách 55. výročí svého založení Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech.

Malby, plastiky, díla ze skla a šperky budou od pátku až do konce roku v prvním patře, kde byla dlouhodobě expozice osobností Semilska. Novinářům to řekla ředitelka muzea Tereza Nemethová.

„Expozice zde byla 20 let, za rok ji vrátíme v jiném, aktualizovaném pojetí," uvedla ředitelka. Na retrospektivní expozici Umění Pojizeří 55 chce muzeum prezentovat, čím je region zvláštní.

„Naše specifikum je v tom, že tady máme mnoho vynikajících sklářů a šperkařů, a to je ústřední bod expozice," uvedla kurátorka výstavy Lenka Patková.

S regionem je také spjata řada malířů či sochařů, kteří se proslavili i za hranicemi. Mezi vystavenými tak budou i díla malířů Františka Janouška, Josefa Jíry, Jaroslava Klápštěho, Vladimíra Komárka, sklářského dua Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová či rodiny Beldových, která vyrábí šperky specifického tvarosloví.

Některé osobnosti budou prezentovány pro ně ne zcela obvyklými díly. „Chceme oživit tradiční vnímání určitých uměleckých jmen," vysvětlila Patková. Týká se to například malíře Josefa Jíry. „Když se řekne mezi lidmi Jíra, všichni si představíme náboženské motivy, případně jeho oči. Ve svých počátcích se ale vyjadřoval trochu jinak," nastínila kurátorka. Muzeum chce, aby expozice byla atraktivní i pro děti. Proto pro ně připraví katalog s deseti pracovními listy. „Každý bude představovat jednoho umělce. Vybírali jsme tak, aby výtvarné úkoly byly co nejzajímavější a nejpestřejší," řekla kurátorka Patková.

Pátečnímu otevření expozice 55 umělců předcházelo slavnostní zahájení výstavy Malíři v Pojizeří. „Je to tradiční každoroční přehlídka už z dob vzniku muzea," uvedla Patková. V Pojizerské galerii bude aktuální tvorba takřka 30 současných umělců k vidění do 22. února.