Parta nadšených kluků a holek se letos sešla na KUMFu, aby společně vzdala holt – teď bez nadsázky – jednomu z nejúspěšnějších českých režisérů všech dob Miloši Formanovi. Ten tento rok oslavil velké životní jubileum a jeho nestárnoucí snímek Vlasy s podmanivými melodiemi nadchl všechny účastníky letošní muzikálové dílny.  S přípravou na muzikál  začala většina ještě před zahájením Krkonošského umě-lecko-mediálního festivalu.

Pouhých 15 minut

Nejtěžším úkolem bylo pro režisérku letošního projektu Evu Vlkovou zkrátit původní verzi na symbolickou čtvrthodinku, aby svá dítka mohli ocenit i rodiče stoupenců jiných dílen. A tak se škrtalo a škrtalo, ale největší hity zákonitě zůstat musely. „Doufám, že se nám podařilo zachytit i základní dějovou linii," řekla sama autorka nové podoby muzikálového evergreenu.

Místo zkoušení muzikálu bylo ve Vrchlabí o to symboličtější, že tu před desítkami let skutečně vznikal Formanův známý snímek „Hoří, má panenko", a tak už v předsálí návštěvníci mohli zhlédnout fotografie ze zákulisí natáčení a porovnat, jak moc čas Kulturní dům Střelnice změnil.

Jedenáct statečných

Ve „Vlasech" vystoupilo jedenáct mladých umělců. S choreografiemi přijela pomoci  také muzikálová zpěvačka z Prahy Míša Doubravová. O zvuk se postaral Aleš Vlk, který nesměl nic ponechat náhodě, a tak mladým umělcům zazněly z reproduktoru i přednahrané zpěvy. Přeci jen, zvládnout za víkend nazkoušet tak těžký part, je opravdu nadlidský výkon. Ale všichni se snažili a byli připraveni na galaprogram, kde za svůj výkon sklidili velký potlesk.

Recept na moderování není

Letošní KUMF navštívil moderátor a redaktor publicistických pořadů Martin VESELOVSKÝ. V neděli mu mohli návštěvnici KD Střelnice položit jakékoliv dotazy a už před jeho návštěvou ho vyzpovídali moderátoři dětského rádia Kulíšek.

Martine, jak jste se dostal k moderování?
Kdysi na začátku 90. let jsem udělal při vysoké škole konkurz na zprávaře pražské pobočky Hlasu Ameriky a pak už to tak trochu šlo samo.

Vzpomínáte na své první vysílání? A kde to bylo?
Víc než na Hlas Ameriky si vzpomínám na první vysílání na Evropě 2 – jeden starší kolega si mě vychutnal a celé ty dvě hodiny, kdy jsem se potil za mikrofonem, proti mně seděl a komentoval, jak to dělám špatně.

Vysíláte v České televizi a  také moderujete na Českém rozhlase, vnímáte rozdíl mezi televizním a rozhlasovým vysíláním? Co vám sedí více?
Od počátku mám dojem, že rozhlas je základ, řemeslo, které se člověk musí naučit. A televize je pak taková více sledovaná nadstavba.

Co byste doporučil mladým začínajícím moderátorům? Jsou nějaké metody, které by si měli vyzkoušet?
Recept na to není.  Mám dojem, že by moderátor měl umět pořádně česky a umět mluvit. Což překvapivě není úplně běžné. A vlastně existuje jedna metoda, díky které se člověk hodně rychle zlepšuje – musí se nahrávat  (hlas i obraz) a stále se poslouchat. Je to nepříjemné, ale funguje to!

Jste rodák z Vrchlabí, jak často se na hory vracíte a co na nich máte nejraději?
Do Krkonoš jezdím párkrát za rok a vlastně na nich mám nejradši samotné Vrchlabí – je to rodné město a moje rodina tu má dům, což pro mě znamená spoustu skvělých vzpomínek.

Míša Doubravová: „Jsem ráda, že jsem do Vrchlabí přijela"

Jedním z hostů čtvrtého ročníku Krkonošského umělecko-mediálního festivalu, který se konal o víkendu na Střelnici, byla také muzikálová zpěvačka a herečka Michaela DOUBRAVOVÁ. Přijela z Prahy, aby spolupracovala s účastníky muzikálové dílny.

Míšo, jak ses vlastně dostala letos k nám na KUMF?
Byli jsme s Milanem na vystoupení na předvánočních trzích v Nové Pace, a tam nás oslovila Jana Tauchmanová, kterou už známe ze dřívějška. S účastí na festivalu jsme samozřejmě rádi souhlasili.

Jak se ti líbí práce muzikálové dílny?
Líbí! Mám ráda muzikál Vlasy a navíc se s lektorkou Evou Vlkovou už také známe ze dřívějška. Je to pohodový víkend a jsem ráda, že jsem se mohla do Vrchlabí při takové příležitosti podívat.

Ty sama působíš v několika pražských muzikálech. Můžeš nám prozradit v jakých?
Mojí první rolí byla komická postava komorné Kitty, která mi byla nabídnuta po účinkování v televizní show „Robin Hood aneb Cesta ke slávě".  Další příležitostí byla hlavní role Jany v hitmuzikálu skupiny Elán „Osmý světadíl". No a nedávno jsem dostala šanci nastudovat i hlavní roli v Robinovi Hoodovi, Lady Mariannu. Momentálně napjatě čekám, jak dopadne konkurz, který jsem absolvovala minulý týden do muzikálu Pomáda.

Kde tě v současné době můžeme ještě vidět?
V současné době mě mohou vídat diváci v seriálu televize Nova „Ulice", kde ztvárňuji roli Bětky.

Milan Peroutka