Sérii devíti vystoupení završil koncert Hommage à Karel Halíř, který po páté pořádala Společnost Karla Halíře ve spolupráci se Kulturním domem Střelnice.

Stále něco nového

V klášterním kostele sv. Augustina se představil rakouský houslový virtuóz Thomas Albertus Irnberger doprovázený vynikajícím klavíristou Pavlem Kašparem. Při zahájení navíc Eduardo García Salas a Radek Hanuš posluchače seznámili s řadou zajímavých novinek o českém houslistovi, vrchlabském rodáku Karlu Halířovi (1859 – 1909).

„Program sestával ze skladeb od Ludwiga van Beethovena, Amy Beach, Antonína Dvořáka a Carla Goldmarka," přiblížil vystoupení Otto Singer, který festival dlouhodobě sleduje a dokumentuje.

Letošní ročník byl poznamenaný dvěma mimořádnými událostmi vztahujícími se k životu a dílu Karla Halíře. V červenci se na mezinárodním festivalu Janáčkovy Hukvaldy konala premiéra díla belgicko – dánského skladatele Eduarda Lassena, které bylo v roce 1888 věnováno Karlu Halířovi. Jednalo se o houslový koncert D dur op. 87 se sólistou Jiřím Vodičkou a Janáčkovou filharmonií Ostrava pod taktovkou jejího šéfdirigenta Heika Mathiase Förstera.

„Další velmi příjemnou zprávu jsme obdrželi v červenci z Mnichova. Ozvala se Justina Schreiber, pravnučka Karla Halíře. Na koncertu byla přítomna v doprovodu své matky Mechthild Schreiber, rozené Voss. Dcera Karla Halíře Eva Therese Halíř byla ilustrátorkou dětských knih v Berlíně a v roce 1924 se provdala za spisovatele Hanse Vosse. Manželé Voss-Halíř, měli jedinou dceru, Mechthild Schreiber," připomněl Otto Singer.

Kvalita i zájem

Letošní ročník Vrchlabského hudebního léta nabídl devět koncertů a lidé jako by vytušili, že programová skladba se opravdu povedla. „Často bojujeme s termíny interpretů, letos si to ale všechno sedlo. Co jsme si vysnili, to se podařilo. Například Epoque Quartet s námi hledal termín mezi vystoupením v Brazílii, Argentině a mnoha místy v Česku. Nakonec přijel, předvedl skvělý výkon a podobné to bylo i u ostatních," neskrýval spokojenost s letošním ročníkem ředitel Kulturního domu Střelnice Vladimír Jindra. A byl nadšený i ze zájmu veřejnosti. „Na první koncert přišlo dvakrát tolik lidí co vloni a počet se nesnižoval. A při posledním byl klášter úplně plný," dodal. „Závěr poslouchalo publikum vestoje a bouřlivým potleskem si vyžádalo několik přídavků a také humoresku Antonína Dvořáka," doplnil Otto Singer.

(si, aš)