Srážky nabíraly na intenzitě 28. července a pak nepřetržitě pršelo dva dny. Nasáklá půda přívaly nepobrala a z výše položených míst hor voda rychle odtékala dolů. Rozvodnění řek Úpy a Labe dosáhlo nebývalé síly a přineslo nejničivější povodeň v historii severních horských oblastí. Živel se divoce dral údolím a strhával vše s sebou. Lidská obydlí, fabriky a bohužel i životy. Těch v jejích útrobách vyhaslo sto dvacet. V oblasti dnešního Horního Maršova způsobila voda mimořádné škody. K největší tragédii došlo v místech, kde stojí dnes bývalé svobodské papírny a sídliště Rýchorka. V Breiterově domě chystalo sedmnáct lidí svatbu. Přes varování, že se tam blíží velká povodňová vlna, objekt neopustili. Dům se o půlnoci zřítil do rozbouřené řeky a všichni zahynuli.

Některá těla nešťastníků z Horního Maršova se našla až v relativně dalekých Batňovicích. Všechny momenty povodně připomíná nyní Muzeum Podkrkonoší v Trutnově, a to nejen vlastními fotografiemi, ale i těmi, které zapůjčili lidé v regionu, například svobodský sběratel Antonín Tichý.
Z fotografií je vidět, že kromě velké vody se krajinou řítily i zbytky zemních lavin, utržené v Obřím dole, které strhávaly stromy a balvany. A nejen to. Vodou se valila i torza zřícených domů. Například v Temném Dole smetla rozbouřená Úpa celou sklárnu.

Další škody způsobila povodeň ve Svobodě nad Úpou a Mladých Bukách. V Muzeu jsou k vidění unikátní fotografie, které ještě nebyly zveřejněné.

HRDINOU BYL ADJUNKT. ZACHRÁNIL 42 LIDÍ

„Povodeň řádila i v Horním Starém Městě. Zde je nutné podotknout, že zatímco lidé v Obřím Dole zahynuli znenadání, protože je nikdo nemohl varovat, lidé v podhůří už informace v období Rakousko-Uherska měli. Takže ti, kteří zemřeli, podcenili nebezpečí a nerespektovali varování," přiblížil dějinné momenty historik Ondřej Vašata. „Také v domě pekaře Endeho lidé podcenili rozbouřenou Úpu. Domy stavěné podle řeky nebyly moc kvalitní.

Endeho objekt byl jednopatrový, zděný, řeka Úpa v něm z 29. na 30. července uvěznila 42 osob. Když se začal pomalu hroutit, lidé vyběhli do patra a volali o pomoc. Nikdo se k nim však neodvážil. Až 30. července ráno našel odvahu jistý soudní adjunkt Josef Malý. Nechal se uvázat na silné lano od hasičů a vstoupil do divoké řeky, aby lidi zachránil, což se mu nakonec podařilo. Některé děti z domu vynesl doslova v podpaží. Šlo skutečně o velký hrdinský čin," popsal Ondřej Vašata. Voda se však drala dál. Tok si pohrával s domy u řeky jak s papírovými krabičkami. Úpa zničila v Trutnově lipovou alej, která byla mezi dnešním soudem a Dolním Starým Městem, poškodila lávku u sokolovny, ničila mosty. I zde si vyžádala jednu lidskou oběť. Zaplavila Ettrichovu továrnu, pozdější polikliniku, zlikvidovala kotelnu a pustila se do konírny. Žena kočího, která se pustila do záchranných prací, si nešťastně stoupla na břeh Úpy, který se s ní utrhl, spadla do vody a už ji nikdo neviděl.

Povodeň postihla i města ležící na Labi. V Horním Vrchlabí opustilo Labe před přádelnou koryto, vylilo se na pravý břeh a strhlo sedm domů. Rozvodněná řeka zcela zničila plynárnu, strhla několik mostů, lávek a poškodila většinu místních továren. Ve Vrchlabí dosáhly škody jednoho milionu zlatých. Povodeň v úseku od Horního Vrchlabí do Podhůří zcela zničila čtrnáct domů a třináct jich z větší části poškodila. I další místa položená na Labi utrpěla velké škody. Právě tato ničivá povodeň a ještě i další záplavy po ní položily později základy pro stavbu Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně.

NÁBŘEŽNÍ ZDI DNES TRUTNOV OCHRÁNÍ

„V Muzeu Podkrkonoší máme dva trojrozměrné předměty, které na povodeň upozorňují. Litinovou desku, která byla umístěná v někdejší Klugově přádelně lnu. Když se nyní boural Texlen, tabulka, na které je zaznamenáno, kam až sahal vodní sloupec rozbouřené řeky, se našla rozlomená loni v korytu řeky. Věnoval nám ji nálezce. Druhou upomínkou na povodeň je pamětní deska, která připomíná stavbu pobřežních zdí. Představitelé Trutnova byli už tehdy osvícení a v roce 1898 začali se stavbou kamenných nábřežních zdí v délce 1730 metrů. Ty nám slouží dodnes a díky nim se všechny povodně Trutnovu od té doby vyhnuly," uzavřel historik Vašata.