A střelec (moje znamení) střílí od boku: „Jo." Tedy ano, beru, žádné kdyby. Bys vládne světem. Každý by a nakonec nikdo nic. Faktem je, že nadšení nestačí. Peníze vládnou světem! Na každý dobrý nápad se musí sehnat. Ale bohužel love love zhltne blbý nápad, ale to by byl jiný článek.

Tak jsem tady, v KD Jilm v Jilemnici. Nálada strojeně strojená, dětičky jak žáčci před učitelem; ne že bych nebyla učitelka. Heslo Proutek se musí ohýbat dokud je mladý jsem podpořila heslem Neber jim vítr z plachet. A jakmile se nám podařilo přijmout za své, že jsme rebelové, šlo to naráz ráz na ráz.

Troufám si říct, že neuvěřitelné se stalo skutkem. Rebelové připravili tři rozdílná scénická vystoupení; pochlubili se, jak umí mluvit, pohybovat se na jevišti a tančit. A že jsme dobrá parta. Hustý! Pak se na scéně objevila Mína, živel živlů. Nakopala bych ji do zadku. Zavelela a malí frekventanti zmizeli jak pára nad hrncem. A tak mi nezbylo než zvednout svůj zadek a zapojit se do natáčení klipu. Zkusili jsme si filmové herectví. Hustý! Jestli vám to připadá jako hyperbola, tak je jasné, že z vrcholu se spadne na výchozí nulovou hodnotu. Proč nás nebylo víc? Pro malý zájem dětí? Rodičů? Pohodlnost? Nevím, neposoudím, ani nesoudím, ale jedno mě naučila praxe. Informací o dobrých akcích je kolem nás přehršel, ale my už je nevnímáme, ani nepřijímáme.

Každá hranice se musí postavit a zapálit. V našem hereckém kurzu byl v jilemnickém Jilmu jediný Jilemničák (a vyklubala se z něho herecká hvězda). Asi se na jilemnických školách bojí požáru. Méně hustý. Ale jen méně. Méně je více a více je pokračovat dál. Pokořme fenomén „bych, bys, by", kondicionál se učte ve škole. Pokračujeme dál, už plánujeme Jičín město pohádky, určitě natočíme víc klipů a sehrajeme další scénky i pořádné divadlo.

Budiž můj článek výzvou pro všechny bohémy , blázny a ty, kteří chtějí něco prožít. Na to se totiž nedá čekat. Hledejte si dospěláky, kteří vám pomůžou, hledejte si kuřátka, kterým ukážete cestu, prostě něco hezkého dělejte. Děláte to pro sebe. Nemusí to být jen divadlo, i když přiznejme si, jak rádi se předvádíme a hrajeme role, i doma.

A ještě jedno hrabalovské a a promiňte mi různá rčení a jazykové hříčky. Čeština je krásná. A vyvíjí se. Hustý.