Slavnostní zahájení letos věnovali připomínce slavného místního rodáka, spoluautora českého chemického názvosloví Emila Votočka, který dosáhl světového uznání svými pracemi v oblasti chemie cukrů a mezi jehož žáky patřil vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle. Emil Votoček se narodil v Hostinném před 145 lety a je tam po něm pojmenovaná ulice. „Chtěli jsme poukázat na významnou historickou osobnost našeho města,“ poznamenala starostka Hostinného Dagmar Sahánková.

Zatímco úvod Porciunkule patřil slavnému chemikovi, který byl rovněž hudebním skladatelem a složil sedmdesát hudebních děl, její sobotní noční vyvrcholení patřilo muži, který je současnou ikonou českého muzikantského světa. Přitom, když Richard Krajčo v sobotu odpoledne venčil doma na statku želvičku a měnil podestýlku králíčkům, rozhodně netušil, že bude o pár hodin později zpívat pro plné náměstí v Hostinném. Tedy o pár kilometrů dál, než žije.

Fotbalové Hostinné slaví.
Postup, pak Krajčo. Sobota v Hostinném plná překvapení

„Jakmile jsem zahájila pouť a sešla z pódia, tak jsem se dozvěděla, že největší hvězda letošního programu Porciunkule, kapela Monkey Business, nepřijede kvůli onemocnění Matěje Rupperta. To bylo hodně nepříjemné,“ popisovala starostka, jak se začal měnit scénář klíčové sobotní části.

„Všechny velké kapely byly po festivalech, některé měly dokonce dva v jeden den. Napadlo mě zkusit oslovit souseda Richarda Krajča a společně s hlavní organizátorkou Porciunkule Dagmar Turkovou jsme za ním vyrazily na schůzku. Bylo naše štěstí, že byl zrovna doma,“ vylíčila nečekanou návštěvu u populárního zpěváka, který letošnímu ročníku Porciunkule vytrhl trn z paty a v devět večer už stál na pódiu.

„Vysvětlily jsme mu situaci a bleskově pozitivně zareagoval. Rychle zařídil nezbytné technické záležitosti, aby také mohl dorazit trumpetista z Ostravy.“ Krajčovo vystoupení návštěvníky tradiční lidové slavnosti nadchlo. „Byl to takový malý zázrak. Musím ocenit jeho úžasný přístup. Máme prostě skvělého souseda,“ pochválila Richarda Krajča starostka Hostinného.

Na Porciunkuli se líbilo i frontmanovi Kryštofů. „Děkuju všem za krásný zážitek. Fajné jak cyp, sousedi,“ vzkázal divákům přes svůj Facebook.