Poslední květnový den a první červnový víkend opět zaplní renomovaný festival prostranství pod širým nebem, Uffo, šapitó a letos nově také Národní dům.

Z ADELAIDE DO EVROPY: NA CIRK-UFF

Hodně lidí volí nákup Cirk-Uff pasů. Jednak mají jistotu, že se dostanou na největší festivalové pecky, a také proto, že nějakou korunu ušetří. Pět špičkových představení totiž vyjde na 890 korun. Pasů je však jen sto a rychle mizí z pultů pokladen. Velkou pozornost na sebe kromě vyhlášených českých souborů strhávají představení australské a francouzské provenience. Australané budou v Trutnově poprvé.

„Už delší dobu spolupracujeme s berlínskou agenturou Aurora Nova, přičemž se jedná o jakousi vzájemně výhodnou symbiózu. Před třemi lety mi na edinburském Fringe festivalu představili práci australského souboru Gravity & Other Myths, konkrétně představení A Simple Space, které bylo – a stále je – velmi úspěšné po celém světě. Hned mě napadlo, že bych chtěl ukázat soubor trutnovskému publiku. A ideální příležitost se našla právě teď. Gravity byli v Uffu nejdříve na rezidenčním pobytu, zkoušeli zde svoji novinku Backbone a teď ji přijedou předvést," přibližuje ředitel Uffa a zároveň šéf festivalu Libor Kasík.

Zároveň dodává, že soubor byl z Uffa a zkoušení v něm nadšen a navíc díky rezidenčnímu pobytu je celá akce vůbec finančně realizovatelná a trutnovskému publiku dostupná. „Měl jsem možnost navštívit premiéru Backbone v Adelaide. Je to strhující a přitom kouzelné představení. Jedno z těch, z něhož jsou nadšeni diváci i kritika. A Cirk-Uff bude, vedle německého Recklingausenu, jednou ze dvou možností vidět toto představení v Evropě," předesílá Kasík.

Protože si však Australané zaberou Uffo kvůli své složité scéně, která se nedá variabilně přestavovat, na tři dny v kuse, došlo k řadě organizačních přesunů, s kterými se musejí pořadatelé vypořádat. Proto také další zahraniční soubor, francouzský Compagnie SansGravité s představením Déluge, putuje do Národního domu.

Zdroj: Youtube

Tento prostor je však pro představení zcela vyhovující a zájem o vstupenky je tak velký, že se rozhodně nevyplatí váhat. I když je skoro vyprodáno, nějaké lístky se podle pořadatelů ještě určitě uvolní.

PREMIÉROVÁ PŘEHLÍDKA CZECH SHOWCASE

Festival se premiérově prezentuje jako přehlídka české novocirkusové tvorby Czech Showcase. Velkým tahákem se jistě stane v Trutnově již zdomácnělý Cirk La Putyka. Přijíždí s představením Batacchio, které první dva festivalové večery zaplní prostor Uffa před avizovanými Australany. Autorem a režisérem projektu je finský režisér Maksim Komaro. Ani on není ostatně v Trutnově nováčkem.

Další soubor, Losers Cirque Company, který tady diváci milují, odehraje dokonce dvě různé inscenace. Jednu z nich, Walls & Handbags někteří Trutované již s nadšením zhlédli v rámci Divadelních delikates. Druhým je inscenace Beach Boys.

CIRK-UFF CHYSTÁ NĚKOLIK PREMIÉR

Nejen trutnovskému publiku dobře známí Bratři v tricku chystají premiéru představení Běžkařská odyssea. Cirkus Tety přiveze show závěsné akrobacie pod názvem Hrdinky, kterou připravuje pod režijním a dramaturgickým vedením držitele Thálie Radima Vizváry. „Oblíbenými jsou Squadra Sua, Cink Cink Cirk, přijedou i další soubory," dodává Libor Kasík. Po loňském úspěchu se i letos uskuteční v poslední den festivalu pruhovaný průvod Cirkus Pride před Uffem a v ulicích města.

Na závěr je nutné podotknout, že festival Cirk-Uff je i z velké části veřejnosti k dispozici opět zcela zdarma a neobešel by se bez podpory města, dotací a sponzorů.

„Letos již podruhé jsme se ze všech projektů nonverbálního divadla a tance, kterých bylo zhruba sto, umístili při hodnocení v rámci grantů na ministerstvu jako druzí a ze všech festivalů na prvním místě. Je to potěšující, stejný výsledek jako loni. Prostřednictvím grantů ministerstva a dalších fondů tak dostaneme zhruba jeden milion, od města Trutnova 400 tisíc," říká Libor Kasík a dodává, že festival se těší i zájmu sponzorů, mezi kterými je například i trutnovská firma Kasper.