Vítězný snímek zachycuje soustředění černošského bubeníka při koncertu s kvartetem Evgenie Pugacheva. „Z loni pořízených fotek, které jsem mohl přihlásit, se mi líbila nejvíc. Nejvíc zaujala i mé přátele, a nyní nečekaně také porotu. Jsem z toho pořád ještě v šoku," uvedl čtyřiapadesátiletý umělec, který se fotografii věnuje už od dětství. Na jazz se zaměřil teprve v posledních letech.

Vůbec se proto nepovažoval za favorita soutěže. Věřil spíš italskému kolegovi Andrea Rotilimu, který vyhrál Jazz World Photo předloni a letos byl nakonec třetí. Uznale hovořil také o dalších. „Mám v soutěži spoustu kamarádů. Všechny přihlášené snímky jsou hodně, hodně dobré. O to víc si prvenství vážím," řekl.

Oleg Panov, vítěz soutěže Jazz World Photo 2017.Zdroj: Deník/Miloš Šálek
Oleg Panov s katalogem Jazz World Photo. Vítězný snímek se dostal na obálku. Foto: Deník/Miloš Šálek

Do soutěže se přihlásil už potřetí, v předchozích letech ale neuspěl. Proto ho překvapilo, když se letos vešel mezi Top třicet. A hned se prosadil až na vrchol. Přitom když pořadatelé vyhlásili jako druhého nejlepšího ukrajinského fotografa Serhiye Horobetse, nedoufal už vůbec. „Přece nemůžeme být dva z Ukrajiny, navíc oba z jednoho města, oceněni jako dva nejlepší v tak prestižní světové soutěži. To se nestane, říkal jsem si. No, a stalo se!" kroutil nevěřícně hlavou.

Paradoxní navíc je, že se oba seznámili teprve v Uffu. „Představte si, že jsme se vůbec neznali, i když jsme oba ze Lvova. Dokonce jsem ani nevěděl, že je tady v Trutnově na vyhlášení soutěže," upozornil.

JAZZ WORLD PHOTOdosavadní vítězové
2014  
Didier Jallais (Francie)   
2015
Andrea Rotili (Itálie)
2016
Marion Tisserand (Francie)
2017
Oleg Panov (Ukrajina)  

Originální cenu vytvořenou předním českým designérem Janem Činčerou převzal Panov osobně při sobotním finálovém večeru hudebního festivalu Jazzinec v Uffu. I když moc nechybělo a málem nedorazil. „Zprávu od pořadatelů, že jsem mezi nejlepšími a že mě zvou, jsem našel úplnou náhodou ve spamu v emailové poště," přiznal.

Unikátní soutěž, do které fotografové z celého světa mohou poslat každý rok pouze jeden jazzový snímek, má nyní aktuálně otevřenou expozici v přízemí městského úřadu. Tvoří ji třicet nejlepších snímků (stejně jako v katalogu), které vybrala osmičlenná porota (členem je i zpěvák Dan Bárta). „Už to není jen o tom, že jsou vyfoceni nejznámější muzikanti. Je to více o emocích, atmosféře a výtvarné stránce," liboval si dramaturg festivalu Jazzinec a spoluorganizátor soutěže Tomáš Katschner.