Projít výstavu a přitom přečíst knihu. Výstavou grafických listů mladé scénografky Kristýny Täubelové tuto ojedinělou možnost nabízí Galerie Uffo. Expozice totiž prezentuje každou stránku grafické novely Nesmrtelný méďa, která pojednává o osudu jednoho reálného medvěda a fabuluje jeho možný minulý i budoucí životní příběh.

Skutečný základ

Kmotrem publikace a hostem slavnostní vernisáže byl docent Pavel Kalfus, pedagog Divadelní fakulty AMU a učitel Kristýny Täubelové. „Kniha poukazuje na kontinuitu, přetrvávání pozitivních vztahů a to, co tu po věcech i lidech trvale zůstává. A coby jakási sudička bych si přál, aby měla ještě hodně sourozenců," podotkl při vernisáži.

„Kristýna Täubelová se nechala inspirovat skutečnou událostí, kdy si její starší syn oblíbil plyšového medvěda po babičce, bez kterého neusnul. Děj se částečně váže i k městu Trutnovu, kde vyrůstala první majitelka hlavního hrdiny, Marie Hrubá," přibližuje obsah knihy ředitel Uffa Libor Kasík. „Při vytváření grafických listů Kristýna použila autentické fotografie z archívu rodiny Hrubých. Příběh se zároveň váže ke konkrétnímu domu v Trutnově, kde rodina Hrubých, později Manychových žila," doplňuje ředitel Uffa.

Od nápadu k vydání

Jedna věc však je knihu vytvořit, druhá dostat ji do reálné podoby. „Už jsem jednu knihu udělala a tu nikdo nevydal, tak jsem se tentokrát hodně snažila aby to dopadlo. Problém byl zejména se sháněním vlastních finančních zdrojů. Proto jsem zkusila novou metodu, která teď nabývá na popularitě a oslovila drobné přispěvatele přes portál Hit Hit. Tam se podařilo nashromáždit požadovaných padesát tisíc od zhruba stovky dárců. Těmhle lidem, kteří knize věřili ještě než vyšla, patří velký dík," připomněla na vernisáži Kristýna Täubelová. Knihu vydalo nakladatelstvím Meander s podporou ministerstva kultury a lze ji koupit i v Inforecepci Uffa.