Jedná se o hru Nicolase Bedose v podání úspěšného Divadla Exil z Pardubic na soutěžní přehlídce Lounské divadelní inscenace získala cenu za režii, oba herci za své herecké výkony a byla doporučena na národní přehlídku ve Volyni.

„Známé pardubické divadlo si pod vedením režiséra Tomáše Klementa připravilo hru o netradičním vztahu dvou psychicky narušených lidí, kteří by rovnýma nohama rádi skočili do společného vztahu, ale prostředí léčebny i vlastní fóbie jsou proti," zasvěcuje do příběhu pořadatel Radek Šmíd, vedoucí divadla ve Slané. „Hra na pomezí romantické a konverzační komedie stojí na dialozích obou hrdinů, kteří i na krátké ploše prožijí řadu emočních vzletů a pádů. Diváky překvapí závěr, který dosavadní průběh hry zcela převrátí naruby," doplňuje.

Zdravotní vycházka měla v autorově režii světovou premiéru 25. ledna 2010 v pařížském divadle La Pépinière a hlavní role ztvárnili hvězdná herečka Mélanie Laurent (mj. Hanebný parchanti Quentina Tarantina) a Jérôm Kircher. Svou českou premiéru si Zdravotní vycházka odbyla 17. března 2012 právě v pardubickém Divadle Exil a hlavní role ztvárnili Kateřina Prouzová (znáte z vysílání Českého rozhlasu) a Josef Jan Kopecký.

Dvě lavičky na zahradě jedné psychiatrické léčebny. Na jedné sedí Ona a poslouchá hudbu. Přiblíží se On, zapálí si cigaretu a rádiem zlostně hodí o zem. Tak začíná děj současné francouzské hry talentovaného dramatika Nicolase Bedose.

Dva herci, dvě lavičky, jedna postel! Toho všeho se dočkáte v Kulturním domě ve Slané u Semil v sobotu od 19.30 hodin.

(njt)