Letošní přehlídka ochotnického divadla ve Vysokém probíhala ve dnech 7. 15. října a zúčastnilo se jí devět soutěžních inscenací. „Žánrově mimořádně pestrá dramaturgická skladba byla bezesporu velkou ozdobou divadelního klání. Vedle několika osvědčených komedií se zde objevily i takové, které kromě snahy pobavit obsahují i hlubší a závažnější témata," shrnuje předseda odborné poroty, režisér a pedagog Milan Schejbal.

KVALITNÍ PŘEDLOHY

„Setkali jsme se také s žánrem tzv. tragikomedie či s dílem výsostně dramatickým. V této souvislosti bych rád vyzdvihl předlohy, které se na amatérských divadelních prknech uvádějí jen zřídka, či byly uvedeny vůbec poprvé. Mám na mysli Detektor lži autora Vasilije Sigareva, Holky z kalendáře Tima Firtha, …dokud vás smrt nerozdělí! (Válka Roseových) Warrena Adlera a zejména dva původní autorské scénáře, …dlouhá cesta Ladislava Valeše a Klaun Pavla Němce. Uvědomíme-li si, že je to více než polovina soutěžního programu, je to záležitost nebývalá a pozoruhodná, a to nejen v kontextu vysockých přehlídek," říká předseda. Porota, která letos pracovala kromě jmenovaného předsedy ve složení: divadelní publicistka Lenka Lázňovská, dramaturgové Luděk Horký a Zdeněk Janál a scénograf Petr Kolínský, udělila 16 čestných uznání a osm cen. Hlavní ceny udělila dvě. Za nejlepší mužský herecký výkon si ji z vysocké přehlídky odveze Jaromír Holfeuer a za nejlepší ženský herecký výkon Lenka Svobodová, oba za role ve hře …dlouhá cesta Ladislava Valeše v provedení Rádobydivadla Klapý. Stejná inscenace získala i cenu poroty. Jaromír Holfeuer si odveze také Cenu Dušana Zakopala za nejlepší seniorský herecký výkon.

JIRÁSKŮV HRONOV

Na Jiráskův Hronov 2017 je nominovaná inscenace hry …dlouhá cesta Ladislava Valeše na motivy filmového scénáře Ingmara Bergmana Lesní jahody v provedení Rádobydivadla Klapý.

Na Jiráskův Hronov 2017 ještě porota doporučuje hru Vasilije Sigareva Detektor lži (DS Osvětové besedy Velká Bystřice) a …dokud nás smrt nerozdělí Martina Drahovzala a MKD (Malé divadlo Kouřim).

Jana Fričová