Jako vždy nás na „hlavní" část programu naladil náš starý dobrý známý, Pavel Skalický, vzpomínkami na divadla Semafor, Apollo a Rokoko, a byl samozřejmě průvodcem celého večera. Ano „celého", protože původně avizovaná délka vystoupení se protáhla o bezmála hodinu.

Není divu, vždyť paní Filipovská toho měla tolik co říci a hlavně chtěla. Hned na počátku odmítla používat při hovoru mikrofon, který užila jen při zpívání (ano ano, žádný playback) a to s odůvodněním, že se u nás cítí jako v obýváku. Nejprve hovořila o svém otci, vynikajícím herci a vrcholném dabérovi Františku Filipovském, který prý doma přehrával scénky z jím dabovaných filmů francouzského komika Luise de Funèse. Samozřejmé byly vzpomínky na aktéry divadla Semafor, jejímž byla, vedle Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra a dalších, spoluzakladatelkou.

Dále přiblížila své vystupování v divadle Apollo, kde se vlastně poprvé začala uplatňovat jako průvodkyně divadelních pořadů. Tak se z ní kromě zpívající herečky stala i konferenciérka, jazykem dnešní doby moderátorka. Tuto zkušenost zúročila především v televizním pořadu Dostaveníčko, v němž jí byli partnery Miloš Kopecký a naposledy pak Jiří Sovák.

Některým z diváků se Pavlína Filipovská nutně musela vybavit i v pořadech pro děti, uváděné s loutkovou Kačenkou. V této souvislosti nemohla nevzpomenout Štěpánku Haničincovou, která pro děti pracovala prakticky celý svůj život.

Na popud z publika se Pavlína Filipovská rovněž nechala vyprovokovat k tomu, aby poodhalila svoje soukromí a odtajnila tak své osudové muže. Zejména zde se projevila její vtipnost a smysl pro humor, který rozesmál a zasáhl všechny přítomné v sále.

A co by to bylo za zpěvačku, kdyby i přesto, že byl pátek, nezazpívala o tom, že Včera neděle byla a také se pokusila přijít na to Proč se lidi nemaj´ rádi. Paní Filipovská všem ještě prozradila Kam letí ten čáp a že nejlepší je láska ještě plachá. Na úplný závěr Pavlína Filipovská zcela normálně zazpívala a zatwistovala Normálně.

A zajímavost nakonec: písnička Nej, nej, nej…(-lepší je láska ještě plachá), kterou původně zpívala Pavlína Filipovská s Josefem Zímou, měla v Městském Hotelu Dorinka svoji světovou premiéru v duetu s Pavlem Skalickým, se kterým účinkovala společně u nás poprvé.

Vy, co jste tentokrát do Květinového sálu nepřišli, můžete se přijít pobavit třeba zase příště. Už teď pro vás vybíráme…

Antonín Rozkoš