Pořadatelé počet návštěvníků neoznamují, ale uvedli, že je vyšší než loni, kdy se areál zaplnil při koncertu největší hvězdy festivalu Patti Smithové.

The Prodigy, kteří byli podle pořadatelů nejdražší skupinou, která kdy v dlouhodobé historii festivalu vystoupila, zahájili koncert staršími hity. Postupně je prokládali písněmi s nového alba The Day Is My Enemy. S podporou efektních světel zazněla slavná skladba Breathe z roku 1997, která se dvakrát za sebou dostala na první místo ve finském a britském singlovém žebříčku. Z novinek se dostalo například na skladbu Nasty, s ovacemi přítomní přivítali úvodní tóny hitu Omen. V playlistu na letošním turné The Prodigy nechybí ani hit Smack My Bitch Up. Klip k této písni většina britských televizí označila za „koktejl sexu, násilí a drog" a odmítla ho vysílat.

„Viděl jsem Prodigy před několika lety na festivalu Rock for People, ale s dnešním vystoupením se to nedá srovnat. V Hradci Králové to nějak nemělo šťávu," zavzpomínal spokojený fanoušek Jaroslav Moc z Kutné Hory.

Před The Prodigy zahrála s velkým ohlasem britská rocková skupina The Subways, která se do Trutnova vrátila po sedmi letech. Tehdy přijeli jako téměř neznámá kapela, dnes již za sebou mají stovky vystoupení na pódiích po celém světě. „Děkujeme vám, jste skvělí," chválila bouřící publikum perfektní češtinou baskytaristka a zpěvačka Charlotte Cooperová.

Poslední den festivalu Trutnoff začal tradičním „metalovým budíčkem" po desáté hodině ráno produkcí drsné kapely Boron přezdívané Panthera ze Sokolovska. Z tuzemských interpretů vystoupil například Pavel Dobeš, který nechal lidi z publika, aby sami vybírali, co má hrát. Koncert na přání zahájil skladbou Jarmila. Svůj tradiční set plný hitů nabídla spokojenému publiku Mňága a Žďorp, starými hity Aranka a Karlín potěšil své příznivce Ivan Hlas. Poprvé v Trutnově vystoupil písničkář Voxel. „Vím, že bývám označován za ‚Láďu Hrušku tuzemského popu', ale koncert jsem si užil. Pochopitelně jsem do programu vybral písně, které se hodí do atmosféry tohoto festivalu," řekl ČTK po svém vřele přijatém vystoupení.

Hned několik přídavků si publikum vyžádalo po kapele Už jsme doma. Její frontman Miroslav Wanek pozval přítomné na koncerty do pražského Divadla Archa, kde bude kapela slavit své třicetiny.

Program nabídl také Undergroundový stan I.M. Magora Jirouse, kde se mimo jiné uskutečnila debata s názvem Kdo jsou vlastně uprchlíci a proč bychom jim měli pomáhat?, kterou moderovala Táňa Fischerová.

Letošní Trutnoff začal ve čtvrtek a přivítal devět desítek interpretů nejrůznějšího stylového zaměření. Festival se podle dopoledního vyjádření policie obešel bez větších problémů a narušení veřejného pořádku. „Evidujeme drobné přestupky zejména majetkového charakteru. A to hlavně vloupání do aut a krádeže ze stanů," řekla ČTK mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.