Koncert se konal v klášterním kostele sv. Augustina. Ten podle Radka Hanuše patří k nejvýznamnějším barokním památkám Krkonoš a s jeho historií je spojena řada zajímavých událostí našich hudebně historických dějin.

V úvodním slovu pořadatel Vrchlabského hudebního léta Vladimír Jindra seznámil publikum se skladatelem Antoniem Vivaldim a Václavem Morzinem, hrabětem vrchlabského panství. Byli to blízcí přátelé, úspěšní spolupracovníci na poli uměleckém. Václav Morzin byl mecenášem a Antonio Vivaldi v dopise, který se dochoval, vyjadřuje obrovské díky za jeho podporu. Zároveň s dopisem mu zaslal notový zápis dvanácti koncertů, včetně slavné skladby Čtvero ročních dob. Tento vztah mezi Vivaldim a Morzinem má kořeny v Itálii a ve Vrchlabí.

Na koncertě také promluvil starosta města Vrchlabí Jan Sobotka, který převzal záštitu nad XXI. ročníkem Vrchlabského hudebního léta.

Program koncertu sestával z děl hudebních velikánů. K sólistům patřil Vilém Veverka, jeden z nejrespektovanějších hobojistů. Představil se ve skladbě Johanna Sebastiana Bacha a dále v duu s hobojistkou Jarmilou Vávrovou ve skladbě Antonia Vivaldiho. Jana Vávrová je fagotistkou a flétnistkou, ve Vrchlabí několikrát účinkovala. Nyní hrála Koncert C dur pro flautino, smyčce a cembalo, RV 443. Od Antonia Vivaldiho se hrál koncert D dur pro loutnu, dvoje housle a basso continuo, RV 93. Na závěr se představil houslový virtuóz Tomáš Kadlubiec ze Slezského Třince, který zahrál Čtvero ročních dob.

Sóloví interpreti i orchestr se představili vysoce profesionálně a navíc s úžasným niterním zanícením. Zakončení s přídavky a ohromujícím potleskem nemělo konce. Tak se předposlední koncert zapsal do pamětí milovníků krásné hudby jako nezapomenutelný zážitek sezony.

Otto Singer