Co může být pro organizátora akce lepší než davy dobře se bavících lidí? Petr Ticháček, který řídí Krkonošské pivní slavnosti ve Vrchlabí, moc času na rozjímání neměl. Stačil si v zákulisí ťuknout půllitrem s Jaroslavem Uhlířem a kupící se povinnosti už ho zase hnaly dál.

Davy dobře se bavících lidí kolem. Převládá u hlavního organizátora spokojenost?
Je to především o Krakonošovi, který nám opět naordinoval pěkné počasí, takže spokojenost je. Děkujeme mu, máme k němu pokoru. V tomhle divným létě bylo sobotní počasí opravdu výhodně výjimečné. Není to ovšem o jednom jediném dni, kdy se akce koná. Je to půlroční práce, která vrcholí den před ní a den po ní.

Ve Vrchlabí bylo zaplněné náměstí. Čím dokážete lidi přitáhnout?
Lidé to podle mě vnímají tak, jak se dříve říkalo, jdeme se bavit na rynk. Mají rádi snadnou cestu k zábavě. Dají si pivko, poslechnou muziku, poklábosí s přáteli, poznají nové pivovary. A k tomu mají dobrou muziku. Ctíme klasiku. Máme rádi legendy. Proto tady byli Ivan Mládek, Marta Kubišová, Václav Neckář, dneska Jaroslav Uhlíř. To bylo povedené vystoupení. To je naše filozofie, chceme lidem nabídnout příjemnou muziku, kterou znají.

Kolik pivovarů se na slavnostech prezentovalo?
Bylo jich tady jednadvacet. Zastoupení měly hlavně minipivovary, které bychom chtěli více preferovat i do budoucna. Rodí se spousta nových pivovarů s kvalitním pivem. Při příštím, jubilejním dvacátém ročníku bychom jich tady chtěli mít ještě více.

Podle front u stánků i ohlasů návštěvníků to vypadá, že jste zvolili dobrou cestu a filozofii.
To náš těší, pokud jsou ohlasy pozitivní. Pivo se vaří kvalitně, má specifickou chuť, svůj vlastní regionální příběh. Kupříkladu vrchlabský pivovar Hendrych slaví na našich pivních slavnostech čtvrté výročí, protože tady před čtyřmi roky zahájil činnost.

Máte už v hlavě, co naservírujete natěšenému publiku při jubilejním 20. ročníku? Nebo se koncepce bude rodit až později?
Rádi bychom přivedli na pódium nějakou pecku. Na desátém ročníku tady byla Lucie Bílá. Nyní přemýšlíme nad opravdu velkou kapelou či interpretem, který by to hodně okořenil. Je to otázka peněz a dalších možností. Nechme se překvapit.

Je to pro vás, jako Vrchlabáka, dobrý pocit, že veřejnost takto pozitivně vnímá a hojně navštěvuje Krkonošské pivní slavnosti?
Určitě. Mým cílem je, aby se ve Vrchlabí něco zajímavého dělo a hlavně, aby se lidé mohli setkávat, popít a užít si zábavu, zazpívat si písničky s hudebními legendami.

Jan Braun