„Výstavní projekt vznikl ve spolupráci s mezinárodním malířským sympoziem Multipoint, které letos slaví sedm let od vzniku. V ateliérech ARS STUDIO v Nitře na Slovensku se setkávají umělci z celého světa, do této chvíle to bylo 68 umělců z 30 zemí," upozornila kurátorka galerie Paulina Skavova.

V Uffu mohou návštěvníci vidět výběr toho nejlepšího, co protagonisté vytvořili. „Důvodem, proč se tato výstava v Trutnově koná, je autor Petr Bařinka, který nás tak pěkně multikulturně propojil. Před čtyřmi lety tady vystavoval společně s Kateřinou Bažantovou. Zatímco Kateřinu osud zavál do Paříže, Petra právě do Nitry, kde nyní působí," připomněla Paulina Skavova.

„Multipoint je mezinárodní malířské sympozium, které se koná každý rok v ateliérech Ars Studio v Nitře a významně podporuje aktivity mezinárodní umělecké komunity," uvedla koordinátorka projektu Nora Šulíková. A jak to na Slovensku vše probíhá? „Sympozium trvá deset dní. To je doba, kterou mají etablovaní i začínající výtvarníci na zpracování konkrétních zadání. Každý ročník je výjimečný výběrem autorů i vzniklých děl," přiblížila při vernisáži Nora Šulíková. „Během sympozia získávají umělci kontakty a mají možnost podívat se novým způsobem na regionální scénu. Samozřejmě, že zde mají silné zastoupení mladí výtvarníci z Čech a ze Slovenska," dodala koordinátorka projektu Multipoint. Tím, že umělci pocházejí z různých zemí, je na vystavovaných obrazech patrný rozdílný přístup k malbě, jiný styl vzdělání a rozmanitost osobních zkušeností. Sympozia se kromě domácích zúčastnili malíři například z Mexika, Nového Zélandu, Ghany, USA, Číny, Indie, Řecka, Španělska, Francie.

„Název Multipoint pochází z pomyslného střetu různých kultur a různých přístupů k umění, od klasického přes konceptuální až po experimentální přístup. Tento způsob tvorby a přemýšlení je nám blízký, neboť je to jeden z dramaturgických cílů společenského centra Uffo," upozornil ještě před výstavou ředitel Libor Kasík.

Jak dále šéf Uffa zdůraznil, hlavní náplní projektu je zprostředkovat umělcům konfrontaci s jinými tvůrci, přinést osvěžení do tvůrčího procesu, možnost vidět jiné postupy a cesty.