Specifický prostor Galerie Uffo dokázal zatím málokterý autor využít tak, jako při současné výstavě Barbora Bálková.

A tak tu na pomyslné závodní dráze sviští diktátoři Hitler i Stalin, prostorem se kutálí rozety z kostí, zakopnout (ne)můžete o metrovou krabičku sirek. Rozmanitost prací Barbory Bálkové je tu jasně patrná a výstavní plocha se mění v jakýsi kaleidoskop. Z každého úhlu nabízí jiný, zajímavý pohled, nečekané souvislosti.

Barbora Bálková se také netají pozitivním pohledem na místo výstavy. „Prostor je jedinečný, má úžasné světlo. Pocházím z Českých Budějovic, stejně jako architekt Uffa Radek Vopalecký, který je můj kamarád. Takže Radku, proč v Budějovicích tak skvělé kulturní centrum nemáme?," dodává s úsměvem.

Autorka se věnuje především tématům lidské identity, osobních prožitků nebo rodinné historie. Výrazným akcentem její tvorby je také svébytný druh absurdního humoru, parodie, schopnost komunikovat, ženská témata, nebo přízračné zpracování snových vizí.

Výstava s názvem Šikmoplocha umožňuje pohlédnout mnoha směry autorčina tvůrčího zájmu a vedle objektů představuje i fotografické cykly jako Český vítěz či Rozprostřeno. „K vidění tu jsou nejnovější soubory, které napříč médii reprezentují dvě linie v mé práci. Jedna je orientovaná vně, reflektuje specifickým způsobem společenská, historická, či ekologická tedy všeobecně srozumitelná témata. Druhá směřuje spíše k intimním tématům, která sice vycházejí z osobní zkušenosti, ale jsou rovněž obecněji přenositelná," vysvětluje.

Na Šikmoplochu Galerie Uffo lze vstoupit do 21. října.