V místním biografu bude dnes plno. Vstupenky byly vyprodány, diváci jsou natěšení. Přijede i herecká hvězda, jilemnický rodák Stanislav Zindulka. Jaký film se bude promítat? Ani krvák, ani komedie to tentokrát nebudou. Půjde o premiéru filmu Jilemnice. Impuls na jeho vznik vzešel od vedení města, realizace se chopila studentská Televize Krkonoše.

Zindulka natáčel film o Jilemnici, premiéru má dnes

Čtyřiaosmdesátiletý herec a patnáctiletá studentka prvního ročníku gymnázia, to jsou průvodci filmu Jilemnice.

Slavný rodák Stanislav Zindulka přijal roli a natáčení s Gabrielovou Jakoubkovou, autorkou knižně vydaných rozhovorů z Krkonoš a Podkrkonoší.

„Natáčení s panem Zindulkou bylo skvělé," vzpomíná na tři květnové dny Martin Král, který vede Televizi Krkonoše. Ta byla městem pověřena k natáčení. Nejde o profesionální štáb, ale o mediální kroužek při Gymnáziu a střední odborné škole Jilemnice, který získal díky evropskému grantu vybavení a jeho reportáže odvysílala i Česká televize na kanálu Déčko. Učitel informatiky Martin Král se sice ujal režisérské taktovky filmu, nicméně spoustu práce na něm odvedli studenti. „Byli za kamerou, postarali se o zvuk, vytvořili film o filmu," popisuje. A rovněž dirigovali Stanislava Zindulku.

Zkušený herec tak zažil nezvyklou pozici. „Přistoupil k tomu naprosto profesionálně, byl velice milý. Jak říkal, natáčí 50 let, ale takovou práci ještě nezažil," líčil Král. Scénář zpracoval šéfdramaturg programu ČT1 České televize Roman Kopřivík, autor scénářů rozhlasových her a televizních inscenací.

Film Jilemnice má třicet minut, jeho zpracování trvalo tři měsíce. Dnes má premiéru v kině 70. Prakticky hned bylo vyprodáno, proto se přidává ještě promítání ve čtvrtek. „Byli jsme překvapeni, jak velký zájem uvedení filmu vzbudilo u občanů, velmi nás to těší," řekla jilemnická starostka Jana Čechová a k realizaci filmu uvedla: „Původní záměr bylo vytvořit krátký propagační materiál o Jilemnici. Něco takového nám chybělo. Inspiroval nás i zájem diváků při uvádění zpráv z Jilemnice a okolí před filmovými představeními. Film má představit Jilemnici takovou, jaká je."

Jan Braun