Do historických tabulek se v sobotu zapsala trutnovská plavkyně Martina Elhenická. V plzeňském bazénu Na Slovanech zaplavala na nejdelší kraulové trati 1500 metrů čas 16:08,08. Ten je momentálně nejlepším v celé Evropě!

Na západě Čech od pátku do neděle bojovali plavci TJ Loko UP Group v dalším kole seriálu Českého poháru. Představili se ve vynikající konkurenci třinácti států a šesti stovek sportovců. Po vítězství v několika závodech, včetně toho hlavního na 400 metrů volný způsob při Velké ceně Prahy, se představila ve skvělé formě Martina Elhenická.

NE JEN JEDEN ZÁVOD

V Plzni čtyřiadvacetiletá plavkyně startovala ve všech kraulových disciplínách a vedla si znamenitě. Ve vytrvalostních závodech vždy od prvních metrů obsadila čelní příčky. Nejprve kralovala v pátek na 800 metrů VZ (8:30,15), když ji časoměřiči „odchytli“ těsně za českým rekordem.

V sobotu se do historických tabulek zapsala na nejdelší kraulové trati 1500 metrů výkonem 16:08,08, což je momentálně nejlepší výkon v Evropě. V posledním dni pak Elhenická dovršila zlatý hattrick výkonem 4:10,49 na kraulové čtyřstovce.

Na kratších tratích obsadila 2. místo na stovce a čtvrté příčky na 50 a 200 metrech kraul. Zde ale výkony podřizovala hlavním závodům.

„Zatím mi to na podzim docela jede, vyhrála jsem hlavní závod doma v Trutnově, minulý týden v Praze a teď jsem atakovala v Plzni české rekordy. Na patnáctistovce to skvěle vyšlo. Věřím, že jsem ještě neřekla poslední slovo a forma bude gradovat při evropském šampionátu v Kodani. Těžké limity na úrovni českých rekordů nebo lepších musím splnit v jediném nominačním závodě při mistrovství republiky,“ prohlásila novopečená česká rekordmanka.

DAŘILO SE I OSTATNÍM

Parádní stopu na západě Čech zanechaly i další trutnovské plavkyně. Klára Šimánová se po návratu z mistrovství světa juniorů opět vrací do formy. V Plzni to dokázala na motýlkové dvoustovce, když za reprezentantkou Rakouska obsadila stříbrnou pozici časem 2:16,25. Navázala tak na vítězství z Prahy na stejné trati. Veronika Hůlková obsadila v novém krajském rekordu třináctiletých žaček (18:08,51) výborné 13. místo mezi dospělými.

V Praze od září studující Kateřina Holubová plavala „áčkové“ finálové starty v polohových závodech na 200 a 400 metrů. Do „béčkových“ finále postoupila také Karolína Šolínová na 200 metrů motýlek, kde v kvalitním čase 2:29,76 obsadila druhé místo a Helena Blahová na 50 metrů prsa. Osobních rekordů dosáhli i ostatní plavci: Radka Stoklasová, Eliška Šutriepková, Aleš Umlauf, Karolína Malíková, Dominika Brádlová a Lucie Kraková.

PLZEŇSKÉ SPRINTY. Plavkyně Martina Elhenická prožila na západě Čech krásný víkend.Zdroj: Tomáš Břeň