Také druhé utkání mezi ženskými výběry České republiky a Mosambiku přineslo ve sportovní hale při ZŠ Komenského jasné vítězství domácího kolektivu. Pěkné návštěvě se na rozdíl od úterka představila i trutnovská odchovankyně Kateřina Hindráková a vděčné publikum potěšila hned dvanácti nastřílenými body. Více jich v zápase nastřádala jen Eva Vítečková!

Skóre ze čtvrteční odvety sice vypadalo podobně jako v úterý, tentokrát se ale vítězství rodilo trošku jiným způsobem. České basketbalistky vstoupily do utkání v podobném stylu jako před dvěma dny a rychle si vytvořily náskok. Vicemistryně Afriky však tentokrát dokázaly vzdorovat a nenechaly si domácí hráčky utéct.

Rozdíl ve skóre se dlouho pohyboval okolo hranice pouhých deseti bodů. Smůlou pro hostující kolektiv byl ale fakt, že ve střeleckém představení pokračovala opora Eva Vítečková, ke které se nájezdy přidala i Alena Hanušová a společně tak pro Češky získaly skoro dvacetibodový náskok.

„Výsledek vůbec nehodnotím. Spíše mě překvapují okamžiky, kdy s hrou ztrácíme kontakt, necháme se tvrdostí soupeře vyvést z tempa a vršíme chybu za chybou. Celkově je ale pravda, že trénujeme dopoledne i odpoledne dvě hodiny a večer střílíme, čili únava týmu tady je," říkal po utkání kouč Lubor Blažek.

Podobný průběh měla i třetí čtvrtina. Dokud Afričankám stačily síly, držely dílčí vyrovnaný stav. Svými chybami jim k tomu pomáhaly i české basketbalistky. Ty ale v závěrečných okamžicích opět navýšily svůj náskok. V závěrečném dějství domácím hráčkám fungovala na obranné polovině zóna, z níž přecházely do rychlých protiútoků a opět tak se stejným soupeřem získaly drtivé vítězství.

„Pozitivy byla kvalitní hra v obraně ve druhém poločase, občas přechod do rychlého protiútoku, a když hráčky nezapomenou kombinaci ve hře pět na pět, je vidět, že systém naší hry funguje. Holky to baví a byl bych rád, kdyby ten letošní rok takový byl," uzavřel Lubor Blažek trutnovské působení národního týmu.

Ten se příští týden přesune do západních Čech na turnaj do Karlových Varů.

Česká republika – Mosambik 91:42 (25:14, 48:29, 65:37)

Body: Vítečková 20, Hindráková 12, Hanušová 11, Vyoralová 10, Bartoňová 9, Burgrová a Elhotová 7, Veselá, Bartáková a Kulichová 4, Stejskalová 3. Rozhodčí: S. Kučera, Vondráček, Znamínko. Fauly: 13:21. Trestné hody: 25/15 – 11/8. Trojky: 4:6. Diváci: 650.