Pořadatelem velkolepé cyklistické akce je Svazek obcí Východní Krkonoše ve spolupráci s SK Cyklistika Trutnov. Účastníci na start cyklomaratonu česko-polským pohraničím vyrazí od Společenského centra Uffo a dlouhé tratě jsou připraveny hned na osm kategorií. Na své si ale přijdou i milovníci kratších tratí, chybět pochopitelně nemohou hodně využívané dětské závody.

Kdo by si snad při Krakonošově cyklomaratonu nevěřil coby jednotlivec, může vytvořit minimálně tříčlenný tým. Ten vznikne automaticky v případě, že se do klání na stejné trati přihlásí závodníci, kteří uvedou stejný název týmu. Výsledným časem se pak rozumí součet časů jeho tří nejrychlejších členů.

Kdo v červenci poctivě sledoval letošní ročník Tour de France, jistě obdivoval jezdce při nekonečných vrchařských prémiích. Vyzkoušet si náročnou cyklistickou disciplínu budou moci i účastníci Krakonošova cyklomaratonu, pro které jsou připraveny vrchařské prémie.

Vítěz této soutěže obdrží puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře závodu.

A kdy že se bude startovat? Závodníci na 145 kilometrů vyrazí na trať v deset. Pět minut po nich se dočkají účastníci 98 kilometrů dlouhé jízdy a v rozmezí od 10.30 do 13.00 si na své přijdou děti. Vyhlášení výsledků spojené s tombolou je naplánováno na 16.00. 

Že ještě nemáte vyplněnou přihlášku a přesto byste se rádi do Krakonošova cyklomaratonu zapojili? Neváhejte, uzávěrka on-line přihlášek je na stránkách www.krakonosuvcyklomaraton.cz právě dnes. V místě závodu si v pátek a sobotu o trochu víc připlatíte.

POPIS OBOU TRATÍ

Dlouhá trasa (145 km, převýšení 2616m)

Trutnov – Zlatá Olešnice – Bernartice – Lampertice – Královec – Lubawka – Malá Úpa – Pec pod Sněžkou – Dolní Dvůr – Strážné – Horní Lánov – Čistá – Černý Důl – Hoffmannoy B. – Svoboda n. Ú. – Mladé Buky – Hrádeček – Vlčice – Volanov – Trutnov.

Krátká trasa (93 km, převýšení 1403 m)

Trutnov – Zlatá Olešnice – Bernartice – Lampertice – Královec – Lubawka – Malá Úpa – Svoboda n. Ú. – Mladé Buky – Hrádeček – Vlčice – Volanov – Trutnov.

Krkonošská padesátka prověří i ty nejtrénovanější jednotlivce  

Špindlerův Mlýn - Do rozlévající se lenory počátku prázdnin, podpořené řidším závodním kalendářem léta, přicházíme s neúprosnou připomínkou. Krkonošská padesátka, královský český trail a vrchol Kilpi Trail Running Cupu, startuje už za deset dní. V sobotu 5. srpna ve Špindlu a s řadou novinek.

POZNEJTE HORY CELÉ

Tou nejzásadnější je změna trati. Třetí rok, třetí varianta. Krkonoše je přece potřeba poznat celé a možná i proto přitahuje závod nevídaný zájem. Hned v premiéře po něm zatoužily tři stovky účastníků. Bude se víc běhat, než šplhat, což platí pro padesátku i kratší půlmaraton. A to je dobrá zpráva pro vytrvalce.

Startovat se bude opět ve Skiareálu ve Svatém Petru, který závodníkům poskytne kvalitní zázemí. První stoupák sice míří částečně modrou sjezdovkou nahoru na Pláně, ovšem pokračuje velkým „cik-cakem“ mechovou stezkou, který se dá vyběhnout. Od horní stanice lanovky se pak nespadne hned zpět dolů, ale vydá se na opačnou stranu ke Klínovkám.

Vrchol Stohu se tedy obkrouží z jižní strany a zde se trasa napojí na loňskou s vrcholem 1031 metrů. Šup dolů do Svatého Petra a nahoru ke Kozím Hřbetům, vrchní cestou zpět k hotelu Horal. 

Kratší trať se odtud vyšplhá do poloviny Stohu a po dřevařské cestě spadne k cíli ve Skiareálu. Delší pokračuje ke Špindlerovce, pak dolů a ještě na 36. kilometru vzhůru do Medvědína. Teprve odtud přes Mísečky zahne k cíli. Kdo bude ještě vnímat, užije si na závěr centrum horského střediska s Bílým mostem přes Labe.

ASFALT? SKORO VŮBEC!

„Vybrali jsme dvě skialpové cesty. Jednu okolo Stohu a druhou z Patejdovy boudy. Ta je v zimě určena pouze pro směr nahoru, my však půjdeme dolů. To je opravdu náročné a troufnu si říct, že v takovém terénu se u nás nikde jinde neběhá,“ říká Martin Dvořák, tvůrce trati a ředitel závodu. 

„Jsou to opravdu divoké české hory, vyhýbáme se asfaltu, co to jen jde,“ dodává. Velká část trasy vede díky spolupráci s KRNAPem první zónou národního parku, v akci bude i Horská služba. Každý musí mít nabitý mobil a dostane mapku. Snad nebude třeba zásahu doktorů. Po trati budou také sběrné body, odkud budou účastníci v případě potřeby dopraveni do cíle.

Padesátka má převýšení 2400 metrů a limit na její zdolání činí deset hodin. Proto startuje už v 8 ráno, stejně jako půlmaraton, který zvládne 1600 metrů. Závodní kancelář bude otevřena už v pátek od 17 do 21 a v sobotu od 6.00. 

Krále Krkonoš lze v cíli čekat kolem druhé hodiny. Loňskou Krakonošovu hůl drží Radek Groh, předloni běžel Vít Pavlišta za neuvěřitelných 4:31. Velký závod má bodový koeficient 1,5 do průběžného pořadí KTRC, za kratší trať se tu výjimečně sbírají taktéž body s obvyklou hodnotou.

Ve Skiareálu pofrčí po celou sobotu doplňkový program, který přinese nejen tradiční běh pro všechny na 5 km, ale i koncerty Dilated, Mirai a především skvělé Lenny. Stihnout ji v 16.30 může být i prvkem motivace pro „padesátníky“.