S cílem navázat na loňské úspěšné vystoupení na mistrovství světa v Soči odletí ve čtvrtek na olympijské hry rychlobruslařka Karolína Erbanová. Jednadvacetileté rodačce z Vrchlabí a parťačce české hvězdy Martiny Sáblíkové sice nevyšly poslední závody, věří ale, že v Soči bude vše jinak. Stejně jako její trenér Petr Novák tajně doufá, že bude připravena bojovat o medaile.

Na rozdíl od Nováka ale Erbanová nic podobného nahlas neřekne. O svých cílech mluvit nechce. „Stejně vám nic neřeknu. Nevím, proč se pořád ptáte," uvedla s úsměvem poté, co v pondělí převzala v Praze oficiální olympijské oblečení. „Nikdy nedokážu dopředu odhadnout, jak se budu cítit. Každý ale jede na olympiádu nebo na jakýkoliv závod s tím, že chce být nejlepší," řekla Erbanová.

Před dvěma týdny na vícebojařském mistrovství Evropy byla i přes pád krátce před cílem druhá na pětistovce, poté se jí ale nevydařila patnáctistovka, na které dojela šestnáctá. Stejné místo jí patřilo i v konečném hodnocení.

„Ta patnáctistovka mě stále mrzí. Ale myslím si, že na to mám. Minulou sezonu jsem před odjezdem do Soči taky měla dva pokažené Světového poháry za sebou a pak jsem se během týdne dokázala technicky zvednout a mistrovství světa skončilo dost dobře na všech třech tratích. Těším se tam do haly a doufám, že to dokážu zopakovat," uvedla Erbanová. Při olympijské generálce obsadila páté místo v závodě na 1000 metrů, na patnáctistovce byla šestá a na pětistovce desátá.

Soči bude pro Erbanovou druhou olympijskou zkušeností, před čtyřmi lety startovala v kanadském Vancouveru. Rodačka z Vrchlabí věří, že jí to pomůže.

„Zatím jsem to tak nebrala, ale teď mi začíná docházet, že jo. Olympijská atmosféra je jiná než u jiných závodů. Má to jiná pravidla. Všichni chodí v národním oblečení, na ovále se musí člověk trochu jinak chovat. Klade se tam důraz na bezpečnost. Myslím, že mi ta zkušenost pomůže," uvedla Erbanová.

Dvojnásobná olympijská šampionka Sáblíková s blížícím se začátkem olympiády přiznává, že je stále nervóznější, což je na ní i vidět. O pět let mladší Erbanová je zatím na pohled v klidu. „Taky jsem nervózní. Naše pozice je ale trošku jiná," pousmála se.

„Martinu obdivuju. Pozorovala jsem ji poslední dny a musím říct, že je to na ní vidět. Nechci ji více stresovat nebo stát v cestě. Snaží se soustředit a já jí chci podpořit, jak to jen půjde," podotkla vrchlabská rodačka. Na ni prý vše dolehne až po příjezdu do Soči.