Reprezentantům Českého ráje se dlouhodobá část druhé nejvyšší soutěže povedla skvěle a už tak vysoké sebevědomí si hráči zvedli v závěrečném dějství, když dokázali vyplenit dosud nedobytnou tvrz vedoucích Beskyd.

O den dříve Turnov naopak zaváhal v hale brněnské Tesly, kde s týmem z dolních pater tabulky ovládl „jen" dva sety.

Tesla Brno – Turnov 3:2 (-11, 16, 16, -14, 10)

Hosté do utkání vstoupili aktivně a od úvodu ve velmi slušně zaplněné hale diktovali tempo hry. Brňané se nemohli srovnat se strojovou hrou soupeře, hodně chybovali a výsledkem byl jednoznačně získaný první set (11:25).

Od druhé sady však domácí výrazně přidali, začali tlačit především na podání a obraz hry se začal měnit. Turnovští měli problém s příjmem, což se podepsalo i na následném útoku. Tesle výborně servíroval a útočil Perry, který již nastupuje za extraligové Brno. Na ukazateli skóre náhle svítil stav 2:1, a pokud hosté nechtěli odjet s prázdnou, museli se výrazně zlepšit.

Do čtvrté sady přišli na hřiště Čermák s Bäumeltem a mužstvu se začalo dařit o mnoho lépe. Domácí nestíhali a výsledkem byl opět jednoznačně získaný čtvrtý set. Na řadě byl pátý a čekalo se, že favorit soka dorazí. Místo toho ale přišel drobný útlum. Zásluhou výborného podání domácího blokaře Maláška byl brzy stav 6:2 a 9:3. Turnovští se pokusili o zvrat, několik nepřesností jim ale plány zhatilo. I proto si připsali čtvrtou porážku v ročníku.

Sestava TJ Zikuda: Fučík, Šén, Kovář, Vencovský, Ducháč, Starý (libero Kunc); střídali: T. Bäumelt, Čermák, Bukovjan.

Beskydy – Turnov 2:3 (-23, 19, -24, 16, -13)

Po ranním přesunu do Frýdku-Místku začali Turnováci druhý duel ospale a do vedení zpočátku šel jistý vítěz základní části. Hosté však dokázali hru i skóre vyrovnat a postupem času si vypracovali drobný náskok, který udrželi až do konce dramatické sady.

Také Beskydští přidali na plynu a v další hře brzy získali několik bodů navíc (17:12). Ač hosté korigovali na 19:16, náskok si již soupeř pohlídal a stav byl vyrovnán na 1:1.

Třetí set byl kopií prvního. Domácí dobře odstartovali, ale pak začali ztrácet dech a TJ Zikuda proměnila hned druhý setbol (1:2). Odpověď lídra byla znovu rázná a přítomným divákům bylo brzy jasné, že o vítězi stejně jako v prvním vzájemném střetnutí těchto soupeřů rozhodne tiebreak.

V jeho úvodu se dostali do vedení domácí (6:3, 10:7) a vypadalo to, jako by Turnovským docházely síly. Hosté se ale ani tentokrát nevzdali, díky velké bojovnosti dokázali ztrátu srovnat, a sadu získali povedeným blokem v poměru 13:15.

Sestava TJ Zikuda: Fučík, T. Bäumelt, Čermák, Vencovský, Ducháč, Starý (libero Kunc); střídali: Šén, Kovář, Bukovjan.

Výsledky 21. a 22. kola

Beskydy – TJ ČZU Praha 3:0, Staré Město – České Budějovice B 2:3, Brno B – ČZU Praha B 3:1, Nymburk – Dobřichovice 3:1, Choceň – MFF Praha 0:3. Tesla Brno – TJ ČZU Praha 2:3, Brno B – České Budějovice B 0:3, Staré Město – ČZU Praha B 3:0, Choceň – Dobřichovice 3:2, Nymburk – MFF Praha 3:0.

Nyní už je na řadě čtvrtfinále play off a v něm se druhému celku základní části postaví Dobřichovice. Cílem TJ Zikuda je rozhodně vyhrát oba úvodní domácí zápasy, které jsou na programu 3. a 4. února.

Dvojice play off:

Beskydy vs. ČZU Praha B
Turnov vs. Dobřichovice
Č. Budějovice B vs. SG LD Brno B
Staré Město vs. MFF Praha
Termíny: 3., 4. a 10. února, případně 11. a 18. 2.