Závěrečným závodem byl ukončen letošní Maratonstav Český pohár do vrchu 2016. Již 31. ročník jednoho z nejstarších běžeckých seriálů v Evropě se znovu vydařil. Přes ohromný nárůst horských běhů a dalších akcí se jej zúčastnilo 3824 závodníků, což činí průměr 98 na jedno klání.

V dnešní době je módou jít si běžecké závody užít, ale s vrchařskými tratěmi je to o něco horší. Účastníci si sice také jedou užívat, musí být ale na běh o mnoho lépe a dostatečně připraveni. Z řad tradičních sportovců při tomto seriálu byla vybrána reprezentace pro všechny vrcholné akce ve světě i Evropě a Češi se v žádném případě na soutěžích neztratili. Přivezli velké množství medailí a dobrých umístění. Třešinkou na dortu bylo mistrovství světa mladých v Janských Lázních, kde náš stát získal mimo jiné i nejcennější medaili.

Přes všechny problémy s ochranářskými orgány v jednotlivých horách bylo uspořádáno 39 závodů. Obdiv patří všem pořadatelům, bez kterých by se závody neobešly. V letošním roce dominovaly kvalitními výsledky ženy. Mezi nejlepšími vrchaři České republiky je třeba vyzvednout výsledky Michaely Stránské a Pavly Matyášové-Schorné.

V absolutním pořadí ročníku zvítězil v kategorii mužů František Vagenknecht z Asteru Jičín před Pavlem Dvořákem z Biatlonu Prostějov a Martinem Turkem z Nového Města na Moravě. Mezi ženami dominovala opět Táňa Metelková ze Sokola Hradec Králové před Romanou Brumlichovou a Janou Mikešovou z Nové Paky. K nejpilnějším vrchařům znovu patřili závodníci Maratonstavu Úpice Miloslava Vraštilová s osmatřiceti starty a Oldřich Šmída, který startoval devětadvacetkrát.

Organizátoři z TJ Maratonstav Úpice a Iscarexu Česká Třebová již pracují na podobě termínové listiny pro rok 2017. Výzvou všem veteránům je pořádání světového šampionátu jejich kategorie v běhu do vrchu v Dubnici nad Váhom. Tento závod je již po několik let opět součástí Českého poháru.

Zakončení vrchařské sezony s vyhlášením nejlepších závodníků ve všech kategoriích je připraveno na sobotu 12. listopadu do Úpice, kam se do kulturního domu sjedou nejlepší vrchaři. Ti budou mít možnost startovat dopoledne na klasickém Běhu Dlouhými záhony, který patří svou trasou v lesoparku k velmi oblíbeným kláním.

(škl, to)