Místní SMX racing team uspořádal před týdnem druhé mistrovství ČR v motoskijöringu, jež neslo název „Orion Shiva KTM Cup 2017". V blízkosti obecního úřadu vyrostla technická trať dlouhá 550 metrů, na kterou zavítalo bojovat patnáct elitních dvojic.

Možnost vyzkoušet si tento netradiční sport, určený ke spolupráci motorkáře s lyžařem, navíc využilo dalších 36 párů v hobby závodu Orlického poháru. Pořadatele mohl těšit i fakt, že úspěšnou premiéru si v podkrkonošském městečku nenechala ujít tisícovka spokojených diváků, kteří i přes silný mráz sledovali závody až do konce oficiálního vyhlášení výsledků.

Samotné závody měly spád, po celý odpolední program se přítomní mohli bavit rozjížďkami nebo finálovými jízdami a využívat občerstvení přímo na trati. Vydařená akce navíc byla zakončena tombolou.

Kvalifikační jízdy vyšly nejlépe loňským mistrům Mňukovi s Langerem. Ti jako jediní vyhráli dvě jízdy a jednou byli druzí. Získali tak tři bonusové body do seriálu a možnost výběru startovní pozice. Dařilo se také kláštereckým jezdcům Šrolerovi s náhradním lyžařem Moravcem a Foglovi se Sabotou.

Domácí příznivce určitě potěšili členové SMX Racing Teamu Rudník. Plíhal s Poulem postoupili do finále z pátého místa, Pavel Dvořáček s legendárním lyžařem Petrem Čížkem byli sedmí, když dokonce vyhráli poslední kvalifikační jízdu po dramatickém souboji s Patrikem Šrolerem.

Příliš se naopak nedařilo Roušavému s Marešem, kteří v minulém týdnu skončili těsně za stupni vítězů. V Rudníku museli, podobně jako další jezdci, do finále „B". Z něho si dodatečný postup vybojovali navrátilci do MČR Marek se Špačkem a Zářecký s Mlynářem.

Podobně jako kvalifikaci ovládli finálovou jízdu „A" Josef Mňuk s Filipem Langerem. Díky perfektnímu startu před sebe po celou jízdu nikoho nepustili. Za to o druhé místo byl velký boj mezi Mohauptem s Hotovým a Šrolerem s Moravcem. Těsně za nimi jezdili překvapivě Dvořáček s Čížkem, kteří byli milým překvapením rudnického závodu. V jednu chvíli se dostali i na druhou pozici, kam se brzy vrátili Mohaupt s Hotovým. Po výtečném výkonu je na stupně vítězů doprovodili Dvořáček s Čížkem, pro které to byl při jejich společné premiéře velký výsledek.

Po dvou závodech je v tabulce seriálu mistrovství České republiky na čele Patrik Šroler s 38 body. Za ním jsou Josef Mňuk (35 bodů) a Tomáš Fogl (26 bodů).

Divácky velmi zajímavý byl i závod nelicenčních jezdců v Orlickém poháru. Zde si už od kvalifikačních jízd vedli nejlépe Jiří Hendrych s Josefem Novotkou. Vyhráli všechny své tři kvalifikační jízdy i jízdu finálovou. V ní se přitom dostali na čelo až několik kol před cílem, když válčili s Luxem s Fiedlerem. Jako třetí skončili nakonec zaslouženě skoro domácí borci Jerie s Rumlem. Příliš se ve finále nedařilo úspěšným jezdcům z minulého týdne Kylarovi s Majvaldem ani Kavkovi se Sabotou.

Už v sobotu seriál pokračuje v severomoravském Horním Městě u Rýmařova, zítra na slavné trati v Klášterci nad Orlicí.

Pořadí závodu

1. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 10:01,58,
2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 10:06,53,
3. Pavel Dvořáček – Petr Čížek, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 10:09,45..

Orlický pohár

1. Jiří Hendrych – Josef Novotka, Jilemnice, Suzuki 450 4T,
2. Jindřich Lux – Vojtěch Fiedler, BV Racing, KTM 250 2T,
3. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T..

(vaš, to)