Ode dneška do neděle bude v nedalekém Zdobíně probíhat 3. Camp pro děti a mládež. Pořádá jej oddíl Mezinárodní asociace IAODG Dvůr Králové, která vznikl z oddílu Self defence MPDK a zaměřuje se na sebeobranu nejen mládeže.

Cílem i podpora týmové práce

Jednou z náplní kempu budou pohybové aktivity pro děti formou her a soutěží, chybět ale nebude ani seznámení s řešením krizových situací, když hlavní důraz bude kladen na prevenci proti kriminalitě. Účastníci se mohou těšit na výuku sebeobrany a poskytnutí laické první pomoci. Jedním z hlavních cílů kempu pak bude podpora týmové práce.

Oddíl Self defence MPDK založil v roce 2009 strážník městské policie Petr Karban, jenž je navíc instruktorem sebeobrany prevence proti kriminalitě. „Oslovil mne instruktor sebeobrany Jan Štípek a následné spolupráce rozhodně nelituji. Bereme svoji činnost jako velký přínos. Po třech letech jsme oddíl pro děti a mládež rozšířili o soutěžní tým Škorpioni," sdělil Krkonošskému deníku Karban, jenž v roce 2013 začal působit v Leader teamu IAODG, což je mezinárodní asociace operativní obranné skupiny pod přímým výcvikem svého zakladatele a prezidenta Stanislava Gazdíka.

Dvorský oddíl pořádá pravidelné tréninky a zároveň i letní kemp, který začíná právě dnes. S mladými Škorpiony se Self defence team MPDK navíc po celý rok účastní kontaktních turnajů a od letoška i různých akcí pro veřejnost.

Na dětský kemp dorazí Stan Gazdík

Jedním z vedoucích na třetím dětském kempu bude instruktor Jan Štípek, jenž podrobně popsal činnost oddílu. „Scházíme se formou pravidelných výcviků a jednodenních seminářů. Cvičí se v prostorech dvorské haly na Slovanech, které jsme si uzpůsobili pro výcvik sebeobrany. Náš sport bohužel není znám jako hokej nebo fotbal, a tak jsme sami sobě sponzory, stejně tak naše rodiny a přátelé."

Právě Štípek má velkou radost, že na letošní kemp přijal pozvání již zmiňovaný Stanislav Gazdík. „Stan je bývalým členem francouzské cizinecké legie, kde sloužil 15 let a působil zde i jako instruktor výcviku v nejelitnější jednotce Group Commandos Parachutistes. Po odchodu z legie založil mezinárodní asociaci IAODG, která má oddíly v USA, Francii, Portugalsku, Hong Kongu, na Slovensku a u nás," popsal vzácného hosta stručně Jan Štípek.

Hlavním dnem výcvikového kempu bude sobota, kdy si společně s dětmi zacvičí dospělí a v průběhu dne je pak čeká i bohatý program.