„Je to něco úplně fantastického. A nebudu říkat, že jsem s tím po závodu družstev trochu nepočítal," radoval se pětadvacetiletý Čech. V něm byl Koudelka nejlepší ve zkušebním i prvním soutěžním kole, ve druhém dostal lepší známku jen Nor Anders Fannemel.

V neděli už prvním skokem naznačil, že by tohle mohl být jeho den. Díky výkonu 138 metrů ho na čtvrté pozici dělilo od medailové pozice jen 1,7 bodu, od vedoucího Wellingera necelých šest. Nejdelší skok druhého kola, 139,5 metru, pak vynesl českého reprezentanta do čela.

„První skok jsem byl lehce nervózní, trošku jsem ho pokazil. Ale s Richiem (trenér Schallert) jsme se bavili, že druhé kola mívám lepší a zezadu se útočí líp než z první pozice," nastínil taktiku. „Druhý skok se docela povedl, byl akorát lehce zpožděný."

Útok ze čtvrté pozice po prvním kole mu vyšel dokonale. „Byl jsem kupodivu klidnější, cítil jsem se bojovněji," popisoval.

„Věděl jsem, že když skočím daleko a lidi tady dole pořádně zařvou, že ty nahoře by to mohlo trošku znervóznit. Povedlo se, prostě jsem nadšený."

Koudelka tak vylepšil osobní maximum ve Světovém poháru, jímž bylo dosud druhé místo z předloňského závodu ve Willingenu, o rok dříve byl třetí v Harrachově. „Asi mi to ještě ani nedochází. Splnil jsem si takový můj sen. Chtěl jsem mít jednou na sobě žlutý trikot a povedlo se mi to."

Na úvod sezony bodovali 
i Jan Matura na 22. místě a třicátý Antonín Hájek. Jakub Janda nepostoupil z 32. místa do druhého kola.

Už v sobotu se Čechům 
v Klingenthalu dařilo – do sezony Světového poháru vstoupili šestým místem v závodě družstev. Jakub Janda, Antonín Hájek, Jan Matura a Roman Koudelka dokonce po prvním kole útočili na historický zisk medaile, ale čtvrté místo a minimální ztrátu 2,4 bodu na bronz neudrželi.