Mezi muži potvrdil letošní formu Ondřej Bank. Sedmý muž z olympijské kombinace ve Vancouveru vyhrál super-G i superkombinaci. Svoji sbírku rozšířil už na devět českých titulů. „Tohle vůbec nepočítám, ale je to příjemné,“ řekl Bank. Na nejvyšší stupínek na národním šampionátu se vrátil po čtyřleté pauze.

V teplém jarním počasí se pořadatelům podařilo upravit slušně sjezdovky, na kterých si to mezi sebou rozdávala očekávaná trojice Ondřej Bank, Kryštof Krýzl, Filip Trejbal.

Potrápit české reprezentanty měl v letošní formě dobře jezdící Adam Zíka. „Po zranění se dostává do formy a v podstatě je to člověk, o kterého bude příští sezonu rozšířená reprezentace,“ prozradil předseda organizačního výboru šampionátu Aleš Krýzl. Lyžařský talent však vypadl už v super-G, čímž se vyřadil i ze superkombinace. „Na jedné bouličce ho to tam trochu povzneslo a už nestíhal,“ přiblížil Krýzl.

V superobřím slalomu skončil nakonec druhý Kryštof Krýzl, který mohl Banka ohrozit v kombinaci, ale ve slalomu vypadl. „Vylít asi v polovině trati,“ sdělil jeho otec Aleš. Na druhé místo v kombinaci tak poskočil Filip Trejbal, jenž byl po super-G třetí. „Mezi sebou se meleme, jednou vyhraje jeden a jindy druhý," řekl Bank.

Ve čtvrtečním obřím slalomu a pátečním slalomu má ještě možnost přidat další dva vavříny. „Nad tím nepřemýšlím. Snažím se šetřit síly, protože sezona je dlouhá a člověk už je unavený,“ uvedl.

Mezi ženami vyhrála superobří slalom Lucie Hrstková, která v souboji generací zdolala jen o pět setin Kláru Křížovou a získala svůj už 11 titul!

„Klára, která je naše jednička v klouzavých disciplínách, měla trochu smůlu, protože závod se jel zároveň do superkombinace. Pořadí na startu se tak losovalo podle superkombinačních bodů, tudíž vyrazila až s patnáctkou, což byl pro ni menší handicap. Navíc nahoře udělala menší chybu,“ přiblížil Aleš Krýzl.

Super-G zajela docela slušně i Kateřina Pauláthová, která se nakonec stala největším překvapením dne. Ze sedmého místa se po první polovině superkombinace druhým nejrychlejším časem v kombinačním slalomu posunula na první. „Zajela to úžasně,“ chválil Aleš Krýzl šestnáctiletou závodnici.

Nedávná vítězka dvou obřích slalomů ve slovinské Skofja Loce se tak radovala ze svých premiérových mistrovských vavřínů mezi dospělými! Vzhledem k její aktuální formě se nemusí jednat o titul poslední - vždyť už zítra se jede ve Špindlu obří slalom žen. Muže stejná disciplína čeká ve čtvrtek.

Stříbrná v superkombinaci tak dojela Lucie Hrstková a bronzová Slovenka Kantorová. Třetí nejlepší Češkou v hodnocení MČR byla na pátém místě Tereza Kmochová.

Výsledky

Muži - super-G: 1. Bank 1:13,44, 2. Krýzl -0,47, 3. Trejbal -0,95, 4. Berndt -1,68, 5. Hendrych -1,96, 6. Chmelař (všichni ČR) -2,13. Superkombinace: 1. Bank 2:08,72, 2. Trejbal -1,43, 3. Babušiak (SR) -3,38, 4. Berndt -4,93, 5. Hendrych -5,15, 6. Kupčok (SR) -6,78.

Ženy - super-G: 1. Hrstková 1:16,80, 2. Křížová -0,05, 3. Marková 0,62, 4. Kmochová -0,99, 5. Kličnářová -1,01, 6. Pospíšilová (všechny ČR) -1,05. Superkombinace: 1. Pauláthová 2:03,60, 2. Hrstková (obě ČR) -0,20, 3. Kantorová -0,22, 4. Škvarková (obě SR) -0,61, 5. Kmochová -1,02, 6. Bubáková (obě ČR) -1,08.

(bog, dt, čtk)