České reprezentanty v severské kombinaci čeká o nadcházejícím víkendu premiéra nového ročníku Světového poháru. V obávaném finském středisku Kuusamu, kde závody většinou provázejí nevyzpytatelné větrné poryvy, vstoupí do prestižní soutěže s novým reprezentačním trenérem Ladislavem Ryglem mladším a bez veterána Pavla Churavého, který dal v úvodu sezony přednost přípravě s juniorským týmem. V nominaci jsou Miroslav Dvořák, Petr Kutal, Tomáš Slavík (všichni Dukla Liberec) a Tomáš Portyk (LSK Lomnice nad Popelkou).

„Máme nového trenéra a obměny doznal i reprezentační výběr. Spoléhat však budeme, stejně jako v minulé sezoně, na Mirka Dvořáka a Tomáše Portyka. Přál bych jim i dalším závodníkům, aby všem vstup do Světového poháru vyšel. Ale vrcholná forma by měla přijít až v únoru 2015 na mistrovství světa ve Falunu," řekl o elitním sdruženářském výběru Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Areál Ruka v Kuusamu představuje už tradičně pro většinu světových sdruženářů velkého „strašáka". Především silný a točivý vítr, obvykle doprovázející výkony sportovců, mění závody zpravidla ve větrnou loterii. Uspět zde dokáží pouze psychicky odolné typy, které zvládnou úvodní skokanskou část. Pro české reprezentanty, potýkající se, s výjimkou Tomáše Portyka, s nevyrovnanou výkonností právě na můstcích, bude letošní start o to těžší.

V závěrečné fázi přípravy se počátkem listopadu věnovali čeští „kombiňáci" skokanskému tréninku v rakouských centrech Ramsau, Tauplitz a Oberstdorf. Situaci jim poněkud zkomplikoval nedostatek prvního sněhu v Norsku, a tak za ním museli vyrazit až téměř k polárnímu kruhu do finského střediska Rovaniemi. Zde našli nejen výborně upravený malý můstek, ale také perfektně zasněžených devět kilometrů běžeckých tratí, tedy takřka ideální podmínky pro přípravu.

Českým reprezentantům se tentokrát vyhýbala zranění. Virová onemocnění však přesto v posledních dnech postihla Tomáše Portyka a Petra Kutala. Aktuální forma všech závodníků se však zdá být slibná. „V Rovaniemi jsme absolvovali kontrolní závod společně s Poláky a Rusy. Podařilo se mi ho vyhrát. Po skoku jsem byl druhý o dvacet vteřin za Klimovem, ale i když jsem ho relativně brzy předběhl, úplně spokojený jsem nebyl. Cítím ještě rezervy, chybí mi najezdit klasické závodní tempo. Jakmile se však sezona naplno rozběhne, myslím, že se optimální běžecká forma vrátí," hodnotí svou výkonnost Miroslav Dvořák.

A jestliže česká jednička, kterou by Dvořák dál měl být, pilovala před sezonou skok, největší domácí talent, osmnáctiletý Tomáš Portyk, jehož doménou jsou můstky všeho druhu, se soustředil především na běžecký trénink. V uplynulé sezoně už pravidelně bodoval ve Světovém poháru a jeho výkonnost by měla opět stoupat. Jeho hlavním cílem bude útok na medaili na juniorském mistrovství světa v Almaty.

„S Tomášem pracujeme na běhu neustále, ale vzhledem k jeho mládí zatím nemůžeme očekávat, že bude běhat jako o deset let starší borci. Potřebuje čas a ještě pár let potrénovat. Proto se zatím zaměřujeme hlavně na techniku a ekonomiku běhu," komentuje jeho ambice Ladislav Rygl.

V sobotu 29. listopadu absolvují sdruženáři v Kuusamu závod dvojic HS142/2x7,5 km, v neděli 30. listopadu je čeká individuální závod Gundersen HS142/10 km.