Mezi pět nejlepších juniorek z České republiky pro mezistátní utkání jedenácti evropských států byla nominována plavkyně Klára Šimánová z TJ Loko UP GROUP Trutnov. Reprezentačnímu trenérovi se za nominaci odvděčila skvělými výkony, když se stala jednou z opor týmu, který vybojoval druhé místo v hodnocení zemí.

V Praze – Podolí, kde se soutěž konala, vybojovala Šimánová celkem tři medaile. Tu nejcennější, stříbrnou, v závodě na 200 metrů motýlek, když časem 2:17,14 splnila limit pro účast na mistrovství Evropy juniorů. Tato vrcholná soutěž se bude konat v izraelském městě Netanya na přelomu června a července.

Skvělé pražské vystoupení Klára podtrhla bronzovou medailí ze závodu na 800 metrů volným způsobem a ještě přidala páté místo na poloviční trati. Úspěch týmu dokonala ve štafetách. V té nejdelší na 4 x 200 metrů volný způsob k kolegyněmi vybojovala stříbro.

„Jak kolega Pavel, tak Klára pro tento úspěch dělali maximum a limit je splněn zaslouženě a s předstihem. Je tak čas na další kvalitní přípravu včetně soustředění ve Španělsku a zahraničních závodů. Věřím, že Klára splní i limit na mistrovství světa juniorů v Indianapolis, který byl na stejné úrovni jako MEJ, ale byl ještě zpřísněn," vysvětlil trutnovský trenér Tomáš Břeň, jenž ještě dodal:

„Měli jsme tam vlastně dvojnásobné zastoupení, neboť fyzioterapeutkou týmu byla Bára Morávková, odchovankyně oddílu a vůbec první česká účastnice světového šampionátu juniorů v Mexiku v roce 2008."

Obhajoba „modré stuhy" a navíc rekord

Náchodský bazén byl o minulé sobotě dějištěm tradičního plaveckého mítinku „O modrou stuhu". Ceny nejlepším účastníkům zde předával olympionik Pavel Janeček, a tak měli plavci o motivaci postaráno.

HELENA BLAHOVÁ si v Náchodě pověsila na krk čtyři cenné kovy. Radost z nich měl i trenér Spartaku Tomáš Břeň. Zdroj: Archiv oddíluTamní soutěž se plave jako prsařský dvojboj na tratích 50 a 200 metrů. Loňské prvenství z mladší kategorie obhajovala závodnice TJ Loko UP GROUP a stávající žákovská mistryně republiky Helena Blahová. Jako mladší z hodnoceného dvojročníku se soupeřek ani tentokrát nezalekla. Na delší trati zaplavala nový rekord náchodského závodu a čas 2:45,09 znamenal i nový oddílový rekord. Blahová tak zvítězila o pár „setinek" před soupeřkou Musilovou z České Lípy. Tu rovněž těsným způsobem zdolala také v odpolední padesátce a vyhrála i druhou disciplínu dvojboje.

V součtu obou disciplín Helena obhájila loňské prvenství a nutno dodat, že plavala ještě rychleji, než ve stejném věku olympionička Petra Chocová!

Trutnovská naděje svoji formu před ligovým finále potvrdila ještě vítězstvím v polohové dvoustovce a druhým místem v závodě na 100 metrů motýlek. Ve stejné disciplíně stříbrnou medaili vybojovali Karolína Šolínová a Jakub Pásler. Bronz na znakové stovce přidal lepšící se Tomáš Havelka.

(bř, to)