Osmnáctá letní sezona skokanů na lyžích, která čítá celkem sedm zastávek v šesti zemích, začala včera v polském tradičním středisku úvodní kvalifikací.

Pro letní podniky je typické, že se musí obejít bez největších es. Ty dávají v této fázi přípravy na hlavní zimní sezonu většinou přednost individuálnímu tréninkovému programu. Ani letošní ročník nebude výjimkou.

S reprezentačním výběrem České republiky do Polska neodcestovala například dlouhodobě nejlepší trojice Koudelka, Hlava, Janda, a tak zbylo místo na další. Mezinárodní lyžařská federace se ale i přesto pokouší přivést do areálů více diváků. Novinkou letní sezony budou dva smíšené závody. Společná klání mužů a žen by měly obohatit závodní program ve francouzském Courchevel a v německém Hinterzartenu. Dosud se skákalo pouze v rámci individuálních a týmových klání.

Světový pohár se tak svým startem připojil ke Kontinentálnímu, který má za sebou už tři zastávky a šest závodů. Poslední dva z nich se odehrály v mezinárodní premiéře na nově postaveném můstku v ruském Soči, kde se za dva roky budou konat zimní olympijské hry.

V tamním areálu se v sobotu vynikajícím výsledkem prezentoval český závodník Jan Matura (na snímku), který dokázal předčit celé startovní pole. Až na druhém místě skončil například bývalý norský vítěz Turné čtyř můstku Anders Jacobsen. Dokáže Matura v polském středisku na prvenství navázat?

Nominace České republiky

Antonín Hájek, Borek Sedlák, Martin Cikl, Jan Matura.

Letní grand prix mužů 2012

Pá 20. 7. Wisla (POL) (týmový závod)

So 21. 7. Wisla (POL)

Út 14. 8. Courchevel (FRA) (smíšený týmový závod)

St 15. 8.Courchevel (FRA)

So 18. 8.Hinterzarten (GER) (smíšený týmový závod)

Ne 19. 8.Hinterzarten (GER)

So 25. 8. Hakuba (JPN)

Ne 26. 8.Hakuba (JPN)

So 22. 9. Almaty (KAZ)

Ne 23. 9. Almaty (KAZ)

Ne 30. 9.Hinzenbach (RAK)

St 3.10.Klingenthal (NĚM)

Start zimní sezony

23. 11. Lillehammer (NOR)

* pokud není napsáno jinak, jedná se o individuální závod