Po sestupu Malé Skály zpět do krajského přeboru má Turnovsko ve druhé národní volejbalové lize už jen jediného zástupce. Místní oddíl TJ Zikuda o víkendu odstartoval pouť za obhajobou třetího místa v Domažlicích.

V sestavě tým udržel také exreprezentanta Petra Konečného, domácí výběr se ale po loňském záchranářském ročníku také posílil. Už tak kvalitní loňský tým, který byl nakonec nejlepším celkem loňské druhé poloviny soutěže, doplnil nahrávač z extraligové Příbrami Kupilík, z prvoligové Plzně pak dorazil Brabec.

Ačkoliv papírově byl Turnov favoritem, i díky absenci Melicha (hostování v Nymburku) a nemocného Vojty se nakonec dalo očekávat pořádné drama.

Domažlice – Turnov 2:3 (-20, 24, -23, 20, -9)

Hosté si od úvodu premiérového zápasu nové sezony udržovali mírný náskok a první sadu dovedli do zaslouženého vítězného konce. V tempu pokračovali také v dalším dějství, ale v koncovce se o vítězství připravili, když příliš často chybovali.

Domácí se díky tomu vrátili zpět do utkání. Turnov se ale ve třetím setu opět zlepšil a po výhře 25:23 si připsal druhý bod v utkání a první jistý bod do tabulky.

„Pak ale přišel útlum, prohráli jsme čtvrtý set, a tak jsme se s domácími popasovali o výhru ve zkrácené hře. Prohrávali jsme sice 0:3, ale potom přišlo radikální zlepšení, ztrátu jsme postupně smazali a vcelku poklidně vyhráli. Nutno podotknout, že domácí hráli velmi dobře a především dva dvoumetroví smečaři dělali naši obraně velké potíže," okomentoval závěru zápasu trenér mužstva Jan Šimůnek.

TJ Zikuda Turnov: Novák, Charousek, Vacík, Konečný, Lukavec, Marek (libero: Strnad). Střídali: Kovář, Maier, Macháč, Folprecht.

Domažlice – Turnov 0:3 (-14, -22, -24)

Po odpolední přestávce nastoupili hosté s pozměněnou sestavou. Tentokrát si ale chtěli připsat všechny tři body a šli jasně za výhrou.

Domažlice vstoupily do utkání tragicky. Turnov měl jasně navrch a první set získal v jednoznačném poměru 25:14! Ani v dalších setech nepřišlo z domácí strany výrazné zlepšení, a tak jen díky poklesu koncentrace hostujících hráčů nebyl výsledek jednotlivých dějství ještě jednoznačnější.

„Po vyrovnaném prvním utkání, které bylo jako na houpačce a rozhodovalo se až v pátém setu, se ve druhém projevila naše zkušenost a šíře kádru. Zvítězili jsme naprosto jednoznačně. Výborně odehráli obě utkání Konečný s Markem a Lukavec, v dopoledním zápase zahrál dobře na smečařském postu Charousek," pochválil opory mužstva kouč Šimůnek. V příštím kole přivítá Turnov v sobotu na domácí palubovce v krajském derby Liberec s exreprezentantem Matoškou.

TJ Zikuda Turnov: Folprecht, Lukavec, Kovář, Konečný, Maier, Marek (libero: Strnad). Střídali: Vacík, Charousek, Macháč, Novák. Trenéři: Šimůnek a Strnad.

Další výsledky: Netolice – Ervěnice 3:2 a 3:0, Liberec – Modřany 3:1 a 3:2, Jablonec n. N. – Chabařovice 2:3 a 0:3, Sokolov – Ml. Boleslav 3:1 a 1:3.

Příští kolo: Modřany – Netolice, Ml. Boleslav – Ervěnice, Turnov – Liberec (od 9 a 13 hodin), Chabařovice – Domažlice, Sokolov – Jablonec n. N.