Spolu s reprezentačními trenéry Markem Jelínkem a Jakubem Flejšarem hledá nové naděje, nové snowboardcrossaře, kteří ji jednou doplní a posléze nahradí v závodech Světového poháru. Samotná Samková zůstane v areálu ještě další týden, neboť se zde bude připravovat na FIS závody, jež se konají o víkendu 14. a 15. ledna, a další kolo „svěťáku" v USA, kam odletí bojovat o bednu.

Vypadáte svěže po týdnu s dětmi?
Děti začaly prvního ledna, já jsem přijela až o dva dny později odpoledne. Vracela jsem se z Rakouska. Původně jsem měla přijet už v pondělí, ale bylo mi dovoleno vyspat se doma, načerpat síly a z Prahy vyrazit. Nejsem s nimi na ubytování, tak možná proto tak vypadám.

Dávají vám zabrat?
Zatím je to dobré. Oni jsou rozdělení do skupineka já se mezi nimi přesouvám, abych jezdila postupně se všemi. Myslím, že docela poslouchají. Když ne, tak je sprdnu (směje se). Mám to naučené od mojí mamky. Samozřejmě k tomu patří srandičky, ale děti pochopí, že občas není čas na srandu. Máme určitá pravidla. Večer máme přednášky a mají zakázáno mluvit, vědí, že když promluví, nejdoudruhý den na kopec. To si pak rychle rozmyslí každý.

Každý účastník kempu přijede s nějakými zkušenostmi. Jak se vám jeví po těch několika dnech, co je máte na očích?
Máme tady některé členy, kteří nestáli nikdy na prkně. Pak jsou tu starší, co už mají zkušenosti, ale ty zase musíme přeučovat. Protože se naučili jezdit špatným způsobem a my se snažíme jim ten pravý styl ježdění vštípit. V dětském věku je to jednodušší než to vysvětlovat dospělým.

Je u účastníků vidět pokrok, když jim radíte?
Já myslím, že velký. Hlavně si pomáhají i mezi sebou. Jsou každým dnem odvážnější. Holky se bojí obecně trochu více, ale postupně se strach odbourává a pustí se na trať s vervou. Jedna holčička neuměla vůbec a hned druhý den už udělala pár obloučků na sjezdovce. Progres vidět rozhodně je.

Volíte i individuální přístup?
Ano, snažíme se. Pokaždé, jak se vrátí zpět ke startu, řekneme jim, co by bylo dobré udělat při další jízdě. Byť jezdí v hojném počtu a je složitější si to zapamatovat, tak se nám to docela daří.

O všechno se stará skvělý tým. Vytváříte dětem výborné podmínky, ale opomenout nelze ani zdejší areál, který vám vychází vstříc.
Je to tady fakt parádní. Máme tu jednu trať, během příštího týdne vzniknedruhá. Děti čekají o víkendu slalomové závody, což sice není úplně náš sport, ale je potřeba, aby uměly zatáčet. Bude to vyvrcholení celého kempu, mohou se mezi sebou porovnat.

Když už se objeví talent jako vy před deseti lety nebo nedávno Vendula Hopjáková, jde hned do SBX týmu, nebo je sledován a přejde později?
Záleží, jak je starý, Když chce jezdit poháry, tak mu musí být minimálně patnáct let, aby dostal registraci na mezinárodní závody. Když už někoho takhle máme vytipovaného, koukneme, odkud pochází. Máme dva spřátelené kluby, kam je případně můžeme zařadit. My víme, ke komu jdou, jezdí u nich, na podzimse k nám připojí na kemp v zahraničí. U takhle malých dětí není potřeba, aby měly takové dávky. Když jsem byla já malá, tak jsembyla jednou na ledovci, a až v patnácti jsem jezdila víc. Snažíme se kooperovat, školit trenéry v klubech, což nám pak hodně pomáhá.

Provázanost tedy funguje?
Přesně tak. Je to důležité.

Trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar tomu dávají hrozně moc. Své zkušenosti přidáváte i vy. Jak se k tomu staví Český svaz lyžování, potažmo sekce snowboardingu?
Já moc nevím. Mně přijde, že se k tomu nestaví nijak. Tohle vědí hlavně kluci. Není to zaštítěné českým svazem, ale my jsme si našli sami generálního partnera, který nám v pořádání kempů výrazným způsobem pomáhá. Samozřejmě závody jsou pořádané svazem. Ale v sekci snowboardingu je to složitější. Tam je to rozděleno do tří disciplín. My jako snowboardcross se do toho zainteresováváme, ale se svazem je to složitější.

Všechno je tedy na vás?
Peníze a podpora jsou vykomunikovány právě přes Marka s Jakubem. Díky tomu, že odtud pochází bývalý závodník Emča (Emil Novák, poz. aut.), který tady tratě rolbuje, ta provázanost funguje. Je to postavené na našich kamarádských vztazích.

Do budoucnosti v tom zřejmě budete pokračovat i nadále?
Rozjelo se to hezky. Byla bych ráda, aby se to rozšířilo do dalších středisek. Je to náročné, ale je potřeba najít dobrý svah, aby bylo kde postavit trať, ubytování poblíž. Strašně bych chtěla, aby se to rozšířilo do Krkonoš. Pocházím z Vrchlabí a byla by škoda, aby to tam nikdy neproběhlo. Doufám, že já v tom budu moci pokračovat i po konci kariéry.

Týden s dětmi se blíží do finiše. Od příštího týdne začne příprava na další kolo Světového poháru. Zůstáváte tady, zajedete si FIS závody…
Těším se. Je to super příprava. Nebudeme tady mít trať jako při Světovém poháru, ale máme zkušenosti s tím, že je obecně lepší jezdit ve čtyřech. Člověk ztratí pud sebezáchovy. Když pak vlétne do větší trati, je to v pohodě.

Pro vás zcela jistě dobrý trénink před zámořskými závody. Bedna je reálná?
Snad jo (směje se). Pokud tam zase nespadnu klasicky sama o sobě. Doufám, že to dopadne.

Miroslav Bednář