„Byl to úžasný víkend, co na to říct. Bedna se ve skocích nedá naplánovat. Poslední dobou mi to vychází, ale že to takto vyšlo dvakrát po sobě, je úžasné," radoval se, když podruhé sestoupil ze stupňů vítězů a dlouho děkoval zaplněným tribunám i partě obětavých pořadatelů. Tentokrát už viděl jeho slávu i dvouletý syn Matěj.

Honzo, jak se vám podařil skok? Dole jste se ani moc neradoval.
Byl povedenější, něco jako ten první dopoledne. Podmínky jsme měli složitější, byly znát poryvy. Jsem rád, že to doletělo tak daleko. Cítil jsem, jak mi lyže mlátí, ale nevěděl jsem, jaký bude odpočet za vítr, ani jsem nevěděl, kolik se skáče, protože jsem nesledoval televizi. Když skočíte přes dvě stě, víte hned, že to bude dobré. Já jsem nevěděl.

Nevadí vám, že se nešlo druhé kolo, možná jste mohl zaútočit ještě výš?
Jsem rád, že se neskákalo. Přece jen únava byla znát, když se závod prodlužuje, koncentrace klesá. Jsem rád, že to ukončili.

Na famózního Schlierenzauera vám chybělo tak málo, 3,4 bodu.
Pro mě je druhé místo úžasné, třetí stejně tak. Vítězství by bylo sladší, hrála by česká hymna. Ale myslím, že všichni fanoušci byli nadšeni a že měli radost.

Dá se porazit?
Každý se dá. Byly to lety, takže chyběli nějací závodníci, kteří se umisťují v popředí světového poháru. Uvidíme, jak to zase půjde na dalších závodech v Německu.

Myslel jste na to, když jste skákal?
Ne. Kdyby mi před sezonou někdo řekl, že se budu pohybovat takto vysoko, tak bych nevěřil. Mně bylo jedno, jestli budu první nebo třetí. První je samozřejmě nejlepší, ale já mám obrovskou radost i z druhého místa.

Podruhé v kariéře, podruhé za dva týdny jste si užil za jeden víkend dvakrát prostoje na bedně…
Je to zvláštní, moc jsem si to užíval. V Japonsku to sice bylo dvakrát první místo, ale tady emoce byly ještě o něco výš. Podpora byla fantastická, halekali na mě, když jsem jel na lanovce nahoru na můstek.

Budete v těchto výsledcích pokračovat dál?
Je to pořád dokola. Když ve skocích foukne vítr, udělám špatný skok a místo bedny z toho bude jedenácté místo jako ve Vikersundu, kde se mi jedno kolo nepovedlo. Záleží, jak se sejde den a podle toho vypadají výsledky.

Ale sčítá se vám to dobře, už jste průběžně sedmý ve světovém poháru.
To je potěšující, paráda. Je to úleva, že nemusím do kvalifikace, což bývá malý závod. Můžete si odpočinout, nedávat do toho sto procent, pošetřit kombinézu.

Mohl byste se řadit pomalu mezi favority mistrovství světa.
O tom ještě nějak nepřemýšlím. Spíš by bylo dobré si udržet desítku a tím pádem se tam vyhnout kvalifikaci. Ale mám proti sobě dobré skokany a bude strašně těžké tam zůstat.

Navíc Rakušané jistě připraví nějaké technické novinky.
Mně momentálně materiál funguje, mám slíbené nové lyže od Fischeru. Uvidím, jestli se rychlost ještě vylepší, s kombinézou není problém.

Má tam český tým šanci v soutěži družstev?
Kluci jsou skvělí skokani, Koudy dal loni přes 800 bodů ve světovém poháru, Hlávka 400. Když se nepovede svěťák, nic se neděje. Ale tam bude záležet na detailech, jak se sejdou, jsou to ojedinělé závody. Pokud nám to půjde všem, šanci vidím.

Všímáte si lepšího přístupu okolí?
Tak to je se vším, jak se daří, všichni jsou vstřícnější.

Řadíte se už do světové špičky?
Momentálně asi jo.

Už si vás hledají sponzoři?
Přihlásil se mi jeden kamarád a dohodli jsme se do mistrovství světa. Tak jednoduché to není.

Za harrachovský víkend jste vydělal 14000 švýcarských franků, za zimu už celkem 49600. Už si představujete, čím si uděláte radost, anebo budete splácet předchozí investice?
Tohle teď vůbec neřeším. Až na konci sezony si to sečtu a spočítám.

(tn)