Turnovští volejbalisté si po roční pauze opět zahrají semifinále I. ligy. O svém postupu přes ošidné čtvrtfinále rozhodli v nejkratším možném čase. Nevyzpytatelnému soupeři z Dobřichovic darovali za tři zápasy pouhý jeden set.

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Zikuda Turnov 1:3 (26, -17, -26, -22)

Turnovští volejbalisté cestovali za soupeřem po dvou domácích výhrách a s cílem odvézt si z Dobřichovic postupové vítězství. To se jim podařilo hned na první pokus. Že ale nepůjde o úkol snadný, to bylo jasné již před utkáním.

Tamní hala patří mezi ty, které se dobývají opravdu těžko. Ke všemu v turnovské sestavě scházely dvě tváře základní sestavy, když ze zdravotních důvodů pauzírovali Starý s Fučíkem. Oba jmenované výborně zastoupili Kovář a po zranění se vracející Folprecht, čímž se stejně jako v předešlých zápasech ukázala vyrovnanost turnovské soupisky.

Obhájce prvoligové trofeje nastoupil do zápasu kompletní a soupeře přivítal agresivním podáním smečaře Podušky. Ten dělal hostům velké potíže po celé utkání. Kvalitu servisu domácích ještě zvyšoval velmi nízký strop dobřichovické sokolovny, kde také končilo několik příjmů, ale i obranných úderů hostů.

Pro ty se úvod nevyvíjel dobře a již za stavu 4:0 si Turnovští brali první oddechový čas. Série domácích na podání byla sice zastavena, Dobřichovice ale na palubovce i nadále vládly a postupem času si vytvořily výrazný náskok (6:1, 8:2, 16:9). Hosté se včas aklimatizovali na omezené prostory, dostávali se do tempa a stav dokázali nejen snížit, ale i otočit (23:24). Domácí však setbol odvrátili, následně svůj třetí proměnili a získali úvodní sadu.

Kdo čekal, že TJ Zikuda podlehne panice, spletl se. Zkušený celek vstoupil do druhého setu sebevědomě. Ač Poduška servisem pomohl svému týmu k náskoku (3:0, 5:1), hostům se okamžitě podařilo kontrovat a hned se dostali do vedení (5:7, 7:11, 8:14). Dobřichovičtí se pokoušeli zastavit tlak soupeře častým střídáním, ani to ale rozjeté Turnováky nezastavilo v honbě za ziskem druhé hry (17:25).

Start třetího dějství už nemohl nikoho zaskočit. Smečař Poduška na servise – stav 4:0 pro Dobřichovice. Hosté opět dokázali zareagovat a znovu si jeden z týmů dokázal vytvořit výraznější náskok až za stavu 16:21. Domácí výborným podáním a kvalitní obranou v poli korigovali na 20:21, přesto se zdálo být za stavu 20:24 jasno. Ale nebylo. Hostitelé znovu srovnali, k setbolu je však favorit nepustil a sám sadu zakončil výhrou 26:28.

Až ve čtvrté hře se borcům z Českého ráje konečně podařilo uhlídat začátek setu a drama se lámalo za stavu 20:20. Dva bloky při podání Čermáka znamenaly vedení Turnova 21:23, Dobřichovičtí ještě snížili, ale hosté již komplikace nepřipustili a set i celé utkání dotáhli do vítězného konce. Po loňském vyřazení ve čtvrtfinále tak mohli opět slavit postup mezi čtyři nejlepší mužstva v soutěži.

Sestava TJ Zikuda: Folprecht, T. Bäumelt, Kovář, Vencovský, Galabov, Čermák (libero Kunc); střídali: Bukovjan, Šén, Ducháč.

Druhá překážka dorazí z jihu Čech

O ligové finále se svěřenci triumvirátu Konečný – Šimůnek – Starý poperou s VK EGE České Budějovice B. Série odstartuje na turnovské palubovce v pátek 24. února (19.30), na stejném místě bude pokračovat o den později od 17 hodin. Na jihu Čech se soupeři představí 3. března, v případě nerozhodnutého stavu i v sobotu. Pokud by nebyl znám postupující ani po čtvrtém utkání, hrálo by se rozhodující páté 11. 3. v Turnově. 

(jš, to)