Pro dlouhodobé onemocnění se setkání nezúčastnili plachtařka Jiřina Bäumlová a bývalý náčelník vrchlabské Letecké školy Václav Bäuml. Také chyběl Jaroslav Kuttelwascher, jediný žijící z těch, co začali létat ve Vrchlabí na Jankově kopci v době, kdy ještě nebylo letiště.

Vrchlabské letiště existuje téměř 70 let a poskytuje zázemí jak Krkonošskému aeroklubu, tak Letecké škole. Ta byla založena v roce 1949 jako plachtařská škola. V současnosti se snaží starosta Jan Sobotka spolu s vrchlabským aeroklubem o rekonstrukci letiště, aby mohlo také sloužit denní osobní dopravě.

„Je potěšitelné, že Krkonošský aeroklub ve Vrchlabí se začíná oživovat také plachtařskou mládeží," řekl hlavní organizátor veškerého dění při letošním setkání Jiří Obst.
Pro veterány je setkání vždy příjemné, ale zároveň se těší na start, nasednutí do kabiny a možnost dostat „knipl" do ruky s hledáním příznivého mraku, kde to hodně stoupá. K létání bylo připraveno 35 vleků, dva dvoumístné kluzáky L 13 Blaník, dvoumístný L 13 motorový kluzák a aerovleky.

Mezi veterány nechyběl výtečný vrchlabský plachtař Karel Valášek, narozený v roce 1926. Létání vždy bylo jeho snem a poprvé se s ním setkal jako divák v Jičíně, kde na vrchu Zebín kluzáky létaly. K plachtařině se dostal v Chrudimi, dále v Hodkovicích u Liberce. Mezi jeho vynikající plachtařské výsledky ve Vrchlabí patří 300 kilometrů dlouhý přelet do Nitry a za nepříliš dobrých povětrnostních podmínek nahlášený přelet do Maďarska v délce 530 km za 9 hodin. V roce 1956 splnil všechny podmínky k získání odznaku C se třemi diamanty. Ve vrchlabské letecké škole se podílel na výcviku vietnamských žáků pro bezmotorové a motorové létání. Po zavedení leteckého provozu ve Vietnamské demokratické republice byl do Vietnamu vyslán jako instruktor.

Setkání plachtařských veteránů na vrchlabském letišti

(sin, to)