Na extrémní trasu dlouhou přes 150 kilometrů s převýšením necelých 5 tisíc metrů se vydalo v časných ranních hodinách přes 80 borců. Trať vedla z Harrachova do Rokytnice nad Jizerou, poté do Špindlerova mlýna. Více než půlka závodu vedla krajinou polských Krkonoš až do obce Piechowice a Świeradów-Zdrój. Odtud se jezdci po hřebech Jizerských hor vraceli zpět do Harrachova. To vše po sjezdovkách, kamenitých cestách, skrz potoky a neupravené cesty. Závodníky čekaly divoké sjezdy a náročná stoupání.

„Nejtěžší byla samozřejmě délka závodu a stoupání ke konci. Byl to ale krásný terén a závod jsem si užil. Doufám, že příští rok pojede tuhle trasu ještě víc bikerů," prohlásil po úspěšné jízdě Jan Škarnitzl, jezdec týmu Sram Mitas Trek. Závod ovládl s kvalitním náskokem a zdolal mimo jiné i českého specialistu na dlouhé tratě Ondřeje Fojtíka. Jezdec celku Force KCK Zlín zaostal ve finiši v Biatlonovém areálu v Harrachově o více než sedm minut. Třetí dorazil s odstupem více než šestnácti minut Milan Damek hájící barvy Nilfisk Pro Cycling.

Náročnost čtvrtého závodu Mercedes-Benz Bike Cup v Harrachově potvrzuje i další z tras závodu, jíž byla takzvaná Aria Pura. Na ní jezdci absolvovali 79 kilometrů a nejlepší formu prokázal Jiří Fikejz z týmu Author-Enduroteam.cz, když porazil o více jak dvě minuty Michala Nováka ze Stratos Auto. Pro třetí místo si dojel Luboš Truhlář, jenž měl ztrátu dvanáct a půl minuty na vítěze.

Kratší trasu C na 52 kilometrů si zvolil i bývalý profesionální jezdec František Raboň. Pro vítězství si však dojel Michal Hrach z Petříkova. Druhé místo obsadil Martin Šubrt z Bemaniax Madbike a třetí skončil Patrick Scholze hájící barvy Bad-Bikers MTB-Sport.

Tradiční Nova jízdu na 26 kilometrů určenou pro rodiny s dětmi volil také český reprezentant v běhu na lyžích Dušan Kožíšek, závodící v barvách týmu WSM Rohozec Amulet. Vítězstvím pak potvrdil formu před blížící se zimní sezonou. Za ním se odehrál velmi těsný souboj o druhé místo, kde byl rychlejší Lukáš Hanousek (Apache Loko Trutnov) před Danielem Kvasničkou (Superior Cyklofit).

Seriál Mercedes-Benz Bike Cup bude nyní pokračovat 24. září závodem Nova Cup v Mikulově. Největší klání celého seriálu nabídne tradičně dvě trasy na 50 kilometrů a 25 kilometrů.

Nova Cup odstartuje nedaleko historického města v moderním, nově zrekonstruovaném amfiteátru. Závodníci budou projíždět malebnou krajinou s výhledem na Pavlovské vrchy, lemovat ji budou četné vinice a kouzelné hrady a zámky. V cíli pak na účastníky závodu bude čekat nejen tradiční vyhlášení a předání hodnotných cen, ale také závěrečná party, s ní koncerty známých kapel a bohatý doprovodný program.

Mercedes-Benz Bike Cup v HarrachověZdroj: Archiv závodu

EXTRÉMNÍ ZÁVOD v Harrachově měl spoustu hrdinů, jelikož jeho trať byla opravdu náročná. Na stupně vítězů se ale nedostal zdaleka každý. Komu se to však podařilo, ten se zde potkal i s vládcem hor Krakonošem. Jana Škarnitzla čekala i sladká odměna.

(ur, to)