Trať v Ústí nad Labem, která vede skrz chemickou továrnu v centru města, je přímo stvořená pro rekordní časy. Opět se to potvrdilo v sobotu odpoledne, kdy se tři běžci dostali pod magickou hodinu.

Závod Mattoni 1/2Maraton ovládl keňský běžec Barselius Kipyego, který obhájil loňské vítězství a navíc vylepšil rekord závodu o jednu sekundu. Africký vytrvalec znovu stlačil svůj čas pod hodinu, když trať bez kostek zvládl za 59 minut a 14 sekund. Jeho zásluhou se ústecký závod stal druhým nejrychlejším půlmaratonem světa v letošním roce! Rychleji se běželo jen v únoru v Rás al-Chajma, kde zvítězil Bedan Karoki Muchiri z Keni za 59:10.

V Ústí padaly další rekordy závodu. Nejrychlejší ženou sedmého ročníku závodu se stala s časem 1:06:06 reprezentantka Bahrajnu Violah Jepchumbaová, která vylepšila ústecký rekord o více než jednu minutu.

Hokejové druholigové derby Dvůr Králové - Trutnov (3:1).
Okresní derby: Dvůr zaslouženě vyhrál nad Trutnovem 3:1

Nejrychlejší Češkou, celkově sedmou, se v novém českém rekordu závodu v čase 1:11:22 stala Eva Vrabcová Nývltová, které bohužel nevyšel útok na české historické maximum. Za bezmála 23 let starým časem Aleny Peterkové zaostala o dvacet sekund, přitom téměř celý závod běžela rychleji než je rekordní čas.

„Věděla jsem, že běžím rychle. Ještě dva kilometry před cílem jsem měla deset vteřin náskok, ale jak to pak bylo do kopce, tak to nešlo,“ povzdechla si Vrabcová Nývltová, která druhou polovinu závodu musela zvládnout už bez vodiče. „První desítka vůbec nebolela, tak jsem si říkala, že to musím dát. Ale jak jsem pak běžela úplně sama, tak to nešlo. Vodič odvedl dobrou práci, ale škoda, že nevydržel. Kdybychom šli spolu až do cíle, tak jsem přesvědčená, že ten rekord by tam byl.“

Ilustrační foto
Polský mistr si postavil v Trutnově obrannou pevnost

Bývalá běžkyně na lyžích je přesvědčená, že český rekord překoná. Loni se mu přiblížila dokonce na čtyři sekundy. „Vidím, že na těch 1:11, možná i míň prostě mám,“ zvolala Vrabcová Nývltová, která už se těší na slavný maraton v New Yorku.

Mezi českými muži zvítězil Jiří Homoláč. Ten doběhl v novém českém rekordu závodu s časem 1:04:33 a v cíli měl ještě dost si na kliky. „Loni jsem je náhodou udělal a jeden fotograf mi řekl, že to bylo skvělý a že bych to měl udělat znovu, tak jsem ho poslechl,“ smál se v cíli, kterým proběhl celkově jako devatenáctý. „Běžel jsem konstantní tempo, nikde jsem se nezakyselil, i teď se cítím v pohodě, takže sil jsem měl dost.“ Rychlý závod si užil. „Byl to super závod. Já jsem naprosto spokojený. Chtěl jsem zaběhnout po 65, což se povedlo.“