Další třetina Čechů si navíc myslí, že se velké dluhy týkají především lidí, kteří neumí racionálně hospodařit se svými finančními prostředky (31 %), lidí, kteří si nejsou schopni nic odepřít (14 %) či lidí se slabým charakterem (6 %). Významnou roli při zadlužení sehrávají také externí faktory (14 %) jako je ztráta zaměstnání, nemoc či úraz.

Muži spatřují riziko zadlužení ve slabé vůli, ženy se obávají ztráty zaměstnání

Přestože muži i ženy vnímají míru rizika zadlužení podobně (více než třetina mužů i žen se obává vzniku dluhů), existuje mezi nimi rozdíl v názoru na faktory vedoucí k dluhům. Zatímco 17 % žen oproti 12 % mužů vnímá jako hrozbu zadlužení vnější okolnosti v podobě ztráty zaměstnání či zdravotních problémů, větší procento mužů (8 %) oproti ženám (4 %) naopak spatřuje příčinu finančních potíží ve slabé vůli.

Vysokých dluhů se obává většina populace, nejsilněji pak lidé ve středním věku, tj. od 45 do 59 let (42 %). Naopak senioři, tedy lidé starší 60 let, jsou přesvědčeni, že se jich vysoké dluhy mohou týkat především v případě, pokud nebudou umět rozumně používat své finance (37 %).

„Lidem, kteří se obávají možného zadlužení, doporučujeme, aby si začali vést přehled o svém domácím rozpočtu. Zapisováním veškerých měsíčních příjmů a výdajů, včetně údajů, za co byly tyto výdaje vynaloženy, získáme nejen přehled o svých dostupných finančních prostředcích, ale také o oblastech, kde bychom mohli uspořit. Doporučujeme tak nejprve zaplatit veškeré účty a následně vzít v potaz výdaje na stravu či dopravu, zbývající peníze můžeme uspořit do budoucna či utratit. Vždy ale platí pravidlo, že bychom měli utratit pouze ty peníze, které máme opravdu k dispozici a nežít tak na dluh," uvedla Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.