Podnikatelé za nové pokladny utratili desítky tisíc korun a novinky se zpravidla obávají. „Ve čtvrtek z toho budeme mít zamotanou hlavu. Bude to ukrutná zdržovačka pro naše lidi. Máme obrovskou hospodu," řekl Petr Sova ze Sportbaru Zelená žába v Pardubicích.

Podnikatel investoval do systému víc peněz, desítky tisíc korun, aby číšníci měli i přenosná zařízení a mohli lidem účtovat přímo u stolu. „Vnitřní elektronický systém už máme roky, změnou je, že jsme ho propojili s venkem," dodal Sova.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohli celý listopad testovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Povinná evidence tržeb se týká zhruba 40 tisíc podnikatelů v zemi, využila toho přibližně polovina z nich, například Penzion a restaurace U Zámku ve Slatiňanech.

„Program pořád padá, firma na něm pořád dělá. A stálo nás to 60 tisíc korun. Předtím jsme měli mnohem jednoduší program. Abychom se teď nervovali, že nám vypadne internet. Dnes jsme jednomu zákazníkovi museli vypisovat účtenku ručně," řekla Šárka Pečinková, jednatelka firmy INKA, která penzion a restauraci provozuje.

Zavedení EET povede podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady k postupnému zdražení v restauracích o 20 až 30 procent. Někde by mohlo být zdražení ještě vyšší. Část restaurací by podle něj mohla postupně skončit. Zdražení bude podle Rady důsledkem toho, že jim budou chybět peníze, které nyní získávají tím, že nemusejí přiznávat všechny tržby. Zavedení EET dopadne v každém případě nejvíce na malé venkovské hospody.

V dalších letech se mají do evidence zapojit další obory podnikání. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Opozice tvrdí, že naopak zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Oslovené větší firmy v kraji, které mají víc provozů, EET vítají.

„Budeme mít přehled o každém zmáčknutí na pokladně. Jsme majitelé a ve dvou provozech máme zaměstnance. Elektroniku používáme od začátku. Měli jsme zastaralý software, který jsme teď vyměnili za 121 tisíc a všechno můžeme spravovat z jednoho místa," řekl Tomáš Bystřický ze společnosti TORO VM. Uznává, že výdaje na pořízení systému očekával nižší.

Proti EET se chystají protesty a podepisuje petice. Asociace podnikatelů a manažerů vyzvala podnikatele, aby čtvrtek přerušili provoz svých obchodů zve na sobotní demonstraci v Praze.

„Jsem černá ovce, budu brnkat na strunu, kterou jede pan Babiš, EET by skutečně dost mohlo narovnat české podnikatelské prostředí, jinak je to pole neorané. Demonstracemi se tady v této zemi nic nevyřeší, pánové nahoře si to stejně udělají po svém," řekl Petr Sova.